Категорія
Новини
Дата

Бізнесмен Максим Шкіль, який віддав Mercedes Maybach для потреб ЗСУ, порахував свої статки – близько $400 млн (уточнено)

Засновник холдингу MS Capital Максим Шкіль, 40, в інтервʼю виданню «Бабель» поділився оцінкою своїх активів. Forbes підбив підсумок. Виходить цифра, яка забезпечує Шкілю місце у першій тридцятці найбагатших українців. Важлива деталь – Шкіль казав про вартість активів у мирні часи

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Шкіль – засновник і CEO холдингу MS Capital, куди входять пʼять великих компаній: «Бехівський гранітний карʼєр», «Перша логістична компанія», «Ауді Центр Одеса», «Прилуцька Аграрна Компанія» і «Автострада».
  • «Першу логістичну компанію», що володіє 600 вагонами і «певним майном», бізнесмен оцінює у близько $50 млн. 
  • Аграрний бізнес, за словами Шкіля, коштує близько $10 млн. «Ауді Центр Одеса» теж близько $10 млн, зазначив він. У гранітний карʼєр інвестовано €20 млн, додав бізнесмен.
  • «Є виробництво «Автостради», але війна усе це суттєво дисконтувала», – сказав Шкіль.
  • За даними YouControl, у 2021 році виторг компанії «Автострада» досяг 10,9 млрд грн, операційний прибуток – 164 млн грн. У 2022-му виторг впав до 4,5 млрд грн, а операційний прибуток зріс до 263 млн грн.
  • В інтервʼю Шкіль оцінює «Автостраду» за такою формулою: «EBITDA, помножена на мультиплікатор 7–8, і мінус 30% дисконт на країну». Змінено після публікації*. Forbes звернувся в компанію за показником EBITDA будівельного бізнесу за консолідованою звітністю. За даними компанії – EBITDA «Автостради» у 2021 році була $101,5 млн, у 2022-му — $68,6 млн. Виходячи з даних останнього року вартість дорожньо-будівельного вийде близько $310 млн (без урахування боргів). Важлива умова, озвучена Шкілем, – ця оцінка актуальна в мирний час.
  • Якщо підсумувати всі розрахунки Шкіля, вийде цифра близько $400 млн. У останньому довоєнному рейтингу найбагатших він би опинився у першій тридцятці.

Контекст

Бізнесмен Максим Шкіль широкому загалу став відомий завдяки своєму Mercedes Maybach. Нещодавно він разом із журналістом Михайлом Ткачем виставили авто на аукціон і зібрали 30 млн грн на ЗСУ.

Шкіль придбав Mercedes-Maybach до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але після 24 лютого вирішив не використовувати авто з морально-етичних міркувань і запропонував його для благодійного розіграшу. Зібрані кошти будуть спрямовані на закупівлю 50 засобів РЕБ SKYWIPER-OMNI.

* У початковій версії було наведено розрахунок за показниками тільки компанії ТОВ«ГК«Автострада».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні