Категорія
Новини
Дата

Британська Unilever виходить з російського ринку

1 хв читання

Британський гігант харчових продуктів та товарів побутової хімії Unilever дочекався рішення урядової комісії про вихід з Росії, пише РБК. Покупець на російські активи вже є, але його не називають. 

За оцінками проєкту Leave-Russia.org, іноземні компанії щорічно сплачують близько $20 млрд податків в бюджет РФ, з якого фінансується війна проти України.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Активи, до яких входять чотири великих виробничих майданчики і бренди, оцінені з обовʼязковим дисконтом у 35-40 млрд рублів. Це приблизно вдвічі нижче торішньої оцінки самої компанії в €600 млн.
  • Серед русифікованих брендів, які він отримає з бізнесом: морозиво «Магнат», косметика «Чистая линия», побутові мийні засоби «Доместос» і «Сиф».
  • Unilever не хотіла йти з добре освоєного їй російського ринку, але поступилася, з огляду на стан бізнесу, зростаючу геополітичну напруженість і тиск на компанію, розповів співрозмовник видання.

Контекст

Unilever – один із лідерів світового ринку косметики, парфумерії та побутової хімії. Їй належать бренди Axe, Dove, Rexona, Sunsilk, Knorr, Lipton, Domestos та інші. У Росії компанія працювала з 1991 року. Unilever входить до топ-40 іноземних компаній у Росії за виручкою. Російські ЗМІ оцінювали її річний дохід у 62 млрд рублів, що трохи більше 1% від доходу глобального бізнесу холдингу.

Після вторгнення РФ в Україну компанія призупинила постачання своєї продукції в Росію та експорт товарів з її території, а також припинила інвестиції в російський ринок.

У 2023 році найбільші міжнародні корпорації та банки, що працюють у РФ, сплатили близько $1,8 млрд лише податку на прибуток. Серед них – Raiffeisen Bank, Chery Automobile, Philip Morris, Japan Tobacco International, UniCredit Bank, Pepsi та інші топкомпанії, свідчать результати моніторингу KSE Institute.

Загалом в Росії продовжують працювати 2139 міжнародних компаній, 1349 бізнесів скорочують свої операції, а 417 вже повністю завершили вихід із країни.

У липні 2024 року вісім компаній завершили свій вихід з російського ринку шляхом ліквідації або продажу бізнесу. Серед них Banijay Group, Candy, Fujitsu, UPS, YouScan, Knorr-Bremse, Osram Licht AG та Roshen (акції фабрики були захоплені та націоналізовані), зазначили в KSE Institute.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд