Категорія
Новини
Дата

Росія створила тіньовий орган, який таємно купує електроніку для військових потреб в Індії – FT

2 хв читання

Росія таємно купує «чутливі товари» в Індії та вивчає можливості будівництва в країні обʼєктів для виробництва компонентів для підтримки вторгнення в Україну. Про це свідчить витоки з російського урядового листування, з яким ознайомилося видання Financial Times

Нью-Делі підтримує економічне партнерство з Москвою на тлі війни РФ проти України.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Російське міністерство промисловості і торгівлі, яке контролює оборонне виробництво, у жовтні 2022 року розробило таємний план, який передбачає спрямування близько 82 млрд рупій ($1 млрд на той час) на закупівлю критично важливої електроніки через канали, приховані від західних урядів.
  • План, викладений у листах до тіньового органу зі сприяння торгівлі, тісно повʼязаного з російськими спецслужбами, мав на меті використання «значних резервів» рупій, накопичених російськими банками від рекордних продажів нафти до Індії. 
  • Обсяг торгівлі між Росією та Індією досяг рекордних $66 млрд у 2023-2024 фінансовому році, значна частина з них була проведена в рупії.
  • Індія розглядалася Кремлем як альтернативний ринок для постачання критично важливих товарів, які «раніше надходили з недружніх країн».
  • Москва також досліджувала можливості інвестування в розвиток і виробництво електроніки в рамках співпраці між РФ та Індією.
  • Митні декларації вказують конкретні товари, які потенційно можуть бути повʼязані з діяльністю цього проєкту. Індійська компанія Innovio Ventures була вказана в торгових деклараціях як постачальник електронного обладнання, включаючи безпілотники, на суму щонайменше $4,9 млн до Росі. 
  • Поставки до Росії також включали електронне обладнання для використання в радіоелектронних системах на суму $568 000 для російської компанії «Тесткомплект», яка потрапила під санкції США та ЄС через те, що є центральною ланкою в системі військових закупівель Москви.
  • Хоча неясно, якою мірою Москва втілила в життя свій план, детальні дані про торговельні потоки свідчать про поглиблення відносин з Індією в конкретних категоріях товарів, зазначених у російському листуванні, пише видання.
  • Водночас звʼязки Індії з Москвою стають дедалі більшим джерелом розбіжностей у відносинах з Вашингтоном, зазначає FT. Воллі Адейємо, заступник міністра фінансів США, написав у липні листа трьом провідним індійським бізнес-організаціям. Він попередив, що «будь-яка іноземна фінансова установа, яка веде бізнес з російським ВПК, ризикує сама опинитися під санкціями».

Контекст

8 липня премʼєр-міністр Індії Нарендра Моді відвідав Москву. Там він закликав припинити війну в Україні дипломатичним шляхом. Зокрема, після зустрічі Путіна та Моді Росія вирішила звільнити всіх індійських громадян, які служать в російській армії, та посприяти поверненню їх додому. 

Водночас Нью-Делі підтримує економічне партнерство з Москвою на тлі війни проти України. Цей факт засмучує західні країни. 

Після візиту Моді до Москви Держдеп США передав керівництву Індії, що у Білому домі занепокоєні їх двосторонніми відносинами з РФ. 

«Ми досить чітко висловили Індії наше занепокоєння стосовно їхніх відносин із Росією. Тож сподіваємося, що Індія і будь-яка інша країна, коли взаємодіє з РФ, чітко дає зрозуміти, що Росія повинна поважати Статут ООН, суверенітет і територіальну цілісність України», – наголосив представник Держдепу Метью Міллер. Індія – стратегічний партнер США, з яким Штати ведуть «повноцінний і відвертий діалог», зокрема щодо занепокоєнь стосовно відносин з РФ, додав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд