ТРЦ Ocean Plaza у Києві /Ілюстрація Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Суд стягнув у дохід держави права вимоги за кредитним договором до ТРЦ Ocean Plaza

2 хв читання

ТРЦ Ocean Plaza у Києві Фото Ілюстрація Shutterstock

Вищий антикорупційний суд 4 вересня задовольнив позов Міністерства юстиції та наклав санкції на російського олігарха Аркадія Ротенберга, його сина та ще двох підприємців і стягнув у дохід держави права вимоги за кредитним договором до ТРЦ Ocean Plaza. Сума боргу – $148 млн за кредитом і $67,6 млн відсотків за кредитом. Засідання суду транслювалося на YouТube-каналі ВАКС.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • ВАКС задовольнив адміністративний позов Мінʼюсту до Аркадія Ротенберга, Ігоря Ротенберга, Олександра Скоробогатька і Олександра Пономаренка про застосування санкцій. 
  • До Аркадія Ротенберга застосовано санкцію, передбачену пунктом 1-1 частини 1 статті 4 закону «Про санкції». Вона передбачає стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними.
  • Таку саму санкцію застосовано до Ігоря Ротенберга, Олександра Скоробогатька і Олександра Пономаренка.
  • Суд своїм рішенням стягнув у дохід держави активи – права вимоги за кредитом від 27 жовтня 2009 року, укладеним між ТОВ «ІС «Либідь» і компанією Ethoder Investments Limited. Заборгованість за договором станом на 3 квітня 2024 року становить приблизно $148,5 млн та $67,6 млн заборгованість за нарахованими та несплаченими відсотками.
  • Також суд стягнув права вимоги за договором іпотеки від 2014 року і права вимоги за договором застави від 2014 року, укладеними між ТОВ «ІС «Либідь» і ТОВ «Авангард-Віларті» та компанією Ethoder Investments Limited.
  • Учасники справи ще можуть подати апеляційну скаргу.

Контекст

У червні 2024 року Мін’юст подав до Вищого антикорупційного суду другу позовну заяву про застосування до Аркадія Ротенберга, Ігоря Ротенберга, Олександра Скоробогатька і Олександра Пономаренка санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 закону України «Про санкції».

Ротенберги, Скоробогатько і Пономаренко – російські бізнесмени, які мають тісні зв’язки із президентом РФ, повідомляв Мінʼюст. Діяльність їхніх компаній пов’язана, зокрема, з будівництвом готелів, мостів, доріг, аеропортів, виробництвом патронів.

До стягнення заявлені права вимоги компанії-нерезидента, укладені за кредитними договорами 2009 та 2014 року між компаніями – власниками ТРЦ Ocean Plaza, ТОВ «ІС «Либідь» і ТОВ «Авангард-Віларті», та компанією Ethoder Investments Limited.

У березні 2023 року ВАКС схвалив націоналізацію Ocean Plaza як форму конфіскації українських активів російських олігархів. Частка у розмірі 66,65% акцій ТРЦ перейшла у власність держави. У лютому 2024-го Фонд державного майна України почав процедуру приватизації цієї частки

Держава планує продати свою частку в ТРЦ Ocean Plaza. У квітні 2024 року аукціонна комісія встановила стартову ціну державної частки розміром 66,65% у статутному капіталі ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» – ТРЦ Ocean Plaza – на рівні 1 651 633 236 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд