Категорія
Новини
Дата

Бюро економічної безпеки стає все більше схожим на «силову машину». До чого готуватися бізнесу 

Існують серйозні побоювання, що до нової структури БЕБ перетечуть «старі кадри», а сама служба перейме всі вади податкової міліції

Вадим Мельник, голова Бюро економічної безпеки України. /з особистого архіву

Вадим Мельник, голова Бюро економічної безпеки України. Фото з особистого архіву

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Створення БЕБ – реальний стан речей 

Питання створення повністю нової структури на заміну податковій міліції (ПМ) обговорюється вже багато років. У січні 2017 року це вдалося зробити тільки наполовину. До Податкового кодексу внесли зміни про ліквідацію ПМ. Завершити цей шлях держава не спромоглася. Створення Бюро фінансових розслідувань, так хотіли назвати цю службу, було відкладено. 

Далі ПМ функціонувала в «недореформованому» та «недоліквідованому» стані до цього часу. У 2021-му склалися всі умови, і 28 січня був прийнятий закон «Про Бюро економічної безпеки України». БЕБ мало запрацювати з 26 вересня, але виникло багато організаційних проблем, і депутати вирішили відтермінувати запуск на два місяці. Президент із великою ймовірністю має підписати ці зміни до закону.

У серпні цього року главою Бюро за конкурсом було обрано Вадима Мельника. Полковник податкової міліції, очолював слідче управління Державної фіскальної служби (ДФС) у 2014–2016 роках. До цього працював на різних посадах у структурі податкової міліції. З кінця 2020 року вже керував ДФС. Мельник – людина системи й добре розуміється на її проблемах і можливостях. 

Як ця «силова машина» буде працювати 

Директор БЕБ планує відкрити територіальні управління в кожній області – його структура буде подібна до структури податкової міліції. Але, звичайно, створити 25 відділень буде непросто, і на це потрібен певний час. Бюро спочатку задумувалось як аналітична служба, яка буде займатися питаннями фінансової безпеки держави. Всупереч очікуванням БЕБ створено насамперед як «силовий» орган.

Служба матиме право на застосування фізичного впливу, спеціальних засобів та вогнепальної зброї. Фактично Бюро здійснюватиме ті самі правоохоронні функції, що й податкова міліція. В деяких аспектах, організаційно, діяльність нової служби буде схожа на роботу Національного антикорупційного бюро. Детективи здійснюватимуть як оперативно-розшукові, так і слідчі дії.

Вадим Мельник в своїх інтерв’ю говорить, що Бюро створюватиме легендовані підприємства, співробітники працюватимуть під прикриттям та вербуватимуть агентів. Так вони намагатимуться збирати фактаж у неконтактний спосіб і далі вже приходити з претензіями до підприємців. За таким принципом працює НАБУ.

Закон передбачає кількісний склад співробітників БЕБ не більше 4000 осіб. Колишні працівники податкової міліції можуть бути прийняті на роботу до Бюро. Приблизно до кінця 2021 року буде працювати конкурсна комісія. Для нормального початку роботи, за словами того ж Мельника, необхідно сформувати не менше 30% особового складу.

У травні цього року на одному з обшуків у клієнта нашої юридичної компанії податкові міліціонери запевняли, що вони плавно «перетечуть» у БЕБ. Після призначення керівником служби Вадима Мельника це здається цілком імовірним. Отже, залишаються серйозні побоювання, що нова структура разом із «старими кадрами» перейме на себе всі вади податкової міліції.

Прогнози на 6–12 місяців. Чого чекати бізнесу

З моменту запуску Бюро ще два місяці Служба безпеки України, Державне бюро розслідувань та Національна поліція продовжуватимуть розслідувати «фінансові» кримінальні провадження. Протягом цього ж строку вони мають передати наявні в них справи до прокуратури, а вона потім до суду або БЕБ. Цей процес буде орієнтовно тривати з 26 листопада до 25 січня.

Ще активно брати участь у «грі» буде прокуратура. Після реформування вона втратила право розслідувати злочини, але не контроль над досудовим слідством. Зараз прокурори «знайшли» себе в податкових злочинах і масово перекваліфіковують ухилення від сплати податків (212-ту статтю Кримінального кодексу) на статті, які розслідуються СБУ, ДБР та Національною поліцією.

Якщо президент підпише закон, яким відстрочено початок функціонування Бюро, податкова міліція продовжить свою діяльність до 26 листопада. Проте активність її спаде і відкриття нових справ буде ускладнено. Це пов’язано з організаційними процесами передачі вже напрацьованих кримінальних проваджень та переходу її працівників до Бюро. 

Приступити до розслідування кримінальних злочинів БЕБ зможе тільки з січня–лютого 2022 року. Але на той час для повноцінної роботи Бюро ще не матиме достатньо ресурсу. Лише податкова міліція передає до БЕБ тисячі кримінальних проваджень, порушених в 2017–2021 роках. Отже, спочатку будуть займатися резонансними або «замовними» від держави кримінальними провадженнями. Як це було, наприклад, влітку 2021-го, коли податкова міліція проводила обшуки в КМДА.

Найближчі шість місяців слід очікувати значного зменшення тиску правоохоронців у злочинах, повʼязаних із податками. В повну силу БЕБ запрацює тільки в серпні–вересні 2022 року. Тоді закінчаться організаційні заходи та будуть напрацьовані аналітичні матеріали для порушення та розслідування нових кримінальних проваджень. 

Кому треба хвилюватися

У перші шість–вісім місяців з моменту початку роботи детективи будуть займатися кримінальними провадженнями, переданими з податкової міліції. З тисяч справ насамперед обиратимуться провадження з ухилення від сплати податків у сумі від 6 723 500 грн. Це мінімальна сума, яка потрібна для притягнення до кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу в 2019 році.

Підприємцям, які не увійшли до цієї категорії, боятися з приводу старих проваджень особливого сенсу немає. У цьому безладі зі створенням нової структури до них руки навряд чи дійдуть у найближчий рік. Найімовірніше, про них взагалі не згадають. Середньому і малому бізнесу буде жити трохи спокійніше, на них просто не буде вистачати ресурсів.

У нових провадженнях під прицілом БЕБ опиниться великий бізнес, який претендуватиме на відшкодування ПДВ. Основну увагу керівник Бюро планує переключити на боротьбу зі «скрутками». Маються на увазі компанії, які «продають» податковий кредит із ПДВ. Держава також уважно стежитиме, як проходитиме так звана податкова амністія. Влада буде намагатися використовувати БЕБ для боротьби з окремими заможними громадянами.

Україна підписала низку міжнародних угод про обмін фінансовою та податковою інформацією з іноземними країнами. Починаючи з 2023 року планується запуск такого обміну. БЕБ зможе активно використовувати отриману інформацію і на той час вже «стане на ноги». Тоді хвилюватися варто буде всім.

 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні