Категорія
Новини
Дата

Cargill планує припинити експорт зерна з Росії

Російський підрозділ американської корпорації Cargill припинить експорт зерна з Росії наступного сільськогосподарського року, який починається 1 липня, пише РБК із посиланням на повідомлення компанії, направлене до Мінсільгоспу РФ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Російське відомство отримало повідомлення ТОВ «Каргілл» про припинення у новому сільгоспроці (почнеться 1 липня 2023 року) експорту зерна з РФ.
  • Зазначається, що Cargill планує відмовитися від експорту «відповідно до обговорення питань зернового експорту і рекомендацій Міністерства сільського господарства».
  • Компанія повідомила, що заплановані на поточний сезон 2022/2023 відвантаження вона виконає у повному обсязі відповідно до існуючої квоти.
  • Водночас російська «дочка» Cargill збирається переглянути портфель активів, що належить їй, повʼязаних з експортом зерна. Але змін щодо «яких-небудь інших видів діяльності та активів Cargill у Росії не планується і не розглядається».
  • У Мінсільгоспі РФ відповіли, що рішення Cargill «не позначиться на обсягах постачання вітчизняного зерна за кордон», пише російське агентство «Интерфакс».

Контекст

Cargill входить до великих експортерів російського зерна. За даними одного з учасників зернового ринку, компанія в поточному сільгоспроці вивезе близько 2,2 млн т, або близько 4% всіх обсягів експорту російського зерна, пише «Интерфакс». За обсягами відвантажень Cargill посідає шосте місце серед експортерів. Джерело вважає, що Cargill прийняв рішення згорнути експорт зерна з Росії на тлі регулювання, що посилилося, і тиску на цей ринок з боку держави.

За даними Союзу експортерів зерна, на частку Cargill у минулому сільгозпроці припало 1,5 млн т, або 3,9% від усього експорту російського зерна (він склав тоді 38,1 млн т). Останні три роки частка компанії в експорті знижувалася. Cargill працює у РФ з 1991 року. Окрім експорту зерна та соняшника, займається виробництвом та торгівлею рослинними оліями та жирами, патокою, крохмалопродуктами та іншими харчовими інгредієнтами, кормами для тварин. Заводи компанії працюють у Волгоградській та Тульській областях.

У зерновий підрозділ групи входить торгова компанія у Краснодарі, елеватори у Краснодарському краї та у Воронезькій області.

У березні минулого року Cargill Inc повідомив, що згортає свою діяльність у Росії та припиняє інвестиції в країну, але продовжить керувати «основними» підприємствами з виробництва харчових продуктів та кормів для тварин. Про це пише Reuters. Перед цим Cargill видалила зі свого сайту інформацію про бізнес у Росії та Україні. До цього на сайті повідомлялось, що в Cargill працює близько 2500 людей у ​​Росії, а інвестиції в переробку сільськогосподарської продукції становлять понад $1,1 млрд. Представник Cargill заявив, що інформацію було видалено через неправильну суму інвестицій. Компанія відмовилася надати оновлену інформацію про російські інвестиції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні