Ціни на пшеницю та кукурудзу падають на тлі продовження «зернової угоди»
Категорія
Новини
Дата

Ціни на пшеницю та кукурудзу падають на тлі продовження «зернової угоди»

Вартість зернових впала після продовження угоди, яка дозволяє Україні безпечно експортувати сільгосппродукцію із чорноморських портів, пише Bloomberg. Віцепрем’єрміністр з відновлення Олександр Кубраков повідомив, що договір було продовжено ще на 120 днів, водночас Росія та неназваний турецький чиновник заявили, що угода діятиме 60 днів. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Двома основними товарами, що відвантажуються в межах угоди, є пшениця та кукурудза, ціни на які впали.
  • Вторгнення Росії в Україну призвело до різкого зростання фʼючерсів на пшеницю в першій половині 2022 року через побоювання з приводу серйозних перебоїв з поставками.
  • Фʼючерси на пшеницю в Чикаго впали на 1,7% – до $6,985 за бушель (27,2 кг) після того, як вони показали у пʼятницю, 17 березня, перший тижневий приріст з початку лютого. Кукурудза подешевшала на 1,1% – до $6,275 за бушель, що стало першим падінням за пʼять сесій.
  • Незважаючи на зниження 20 березня, розбіжність між Росією та Україною в тривалості продовження угоди, ймовірно, додасть надбавку за ризик, сказав аналітик Rabobank Group Денніс Вознесенский.
  • «Якщо угода триватиме лише 60 днів, вона закінчиться незадовго до збирання врожаю озимих в Україні, – сказав Вознесенський. – У цей момент у Росії, ймовірно, буде більше можливостей для ведення переговорів, тому що світ більше потребуватиме українського зерна в сезонній перспективі. Якщо це 120 днів – це покриває як мінімум початковий період збирання врожаю».
  • 10 областей України розпочали сівбу ярої пшениці та ячменю раніше, ніж торік, повідомляє Міністерство аграрної політики України. Однак цього року аграрії країни можуть засіяти лише 8,7 млн га зернових культур, що понад на 20% менше, ніж попереднього року.

Контекст

22 липня 2022 року в Стамбулі за участю ООН, України, Росії та Туреччини відбулося підписання документів про створення коридору для вивезення зерна з трьох портів – Чорноморська, Одеси та Південного. Наприкінці лютого повідомлялося, що обсяг експорту українського продовольства в межах «зернової угоди» перевищив 22 млн т. Дія ініціативи закінчується 18 березня цього року.

13 березня заступник голови МЗС РФ Сергій Вершинін заявив, що Росія не має заперечень проти продовження «зернової ініціативи», але тільки на 60 днів, подальша позиція визначатиметься залежно від ситуації з російським сільськогосподарським експортом.

У відповідь на це віцепремʼєр Олександр Кубраков заявив, що своєю позицією щодо продовження дії «зернової угоди» тільки на 60 днів Росія порушує домовленості.

За словами речника Кремля Дмитра Пєскова, продовження «зернової угоди» є «жестом доброї волі» з боку Москви. Туреччина тоді заявила, що переговори ще тривають.

Україна пропонувала продовжити «зернову угоду» на рік, але партнери відповіли, що для цього потрібно підписувати угоду зі всіма сторонами, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на Саміті експортерів від Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні