Україна та партнери хочуть 120 днів, Росія – 60. В Мінінфраструктури розповіли, як просуваються переговори щодо продовження «зернової угоди» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна та партнери хочуть 120 днів, Росія – 60. В Мінінфраструктури розповіли, як просуваються переговори щодо продовження «зернової угоди»

1 хв читання

Getty Images

У суботу, 18 березня, спливає термін дії «зернової угоди», РФ запропонувала продовжити її на 60 днів, Україна та партнери підтримують продовження на 120 днів. Про це сказав заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков на Саміті експортерів від Forbes. 

Ключові факти

  • «Вчора наш партнер, Туреччина, Міністр оборони Туреччини погодив подовження угоди на 120 діб. На рівні держсекретаря США та ЄС також кажуть про продовження на 120 діб», – зазначив він.
  • За слова Васькова, наразі лише РФ наполягає на іншому терміні дії. 
  • Він зазначив, що Україна пропонувала продовжити «зернову угод» на рік, але партнери відповіли, що для цього потрібно підписувати угоду зі всіма сторонами. 
  • «Але це треба робити. «Зернова угода» має вплив на рівень світової продовольчої безпеки, це підтверджує рівень цін, які зростали, і які знижувалися, коли угода працювала ефективно. Ми могли б за вісім місяців на 18 млн т більше експортувати, ніж наявні 25 млн тон», – наголосив заступник міністра.
  • Також він зауважив, що «зернова угода» – це вимушена тимчасова форма роботи. «Ми закликаємо наших партнерів щодо необхідності відновлення вільного плавання в Чорному морі. Для економіки нашої держави функціонування морських портів є ключем стабільності та зростання», – наголосив Васьков.

Контекст

22 липня 2022 року в Стамбулі за участю ООН, України, Росії та Туреччини відбулося підписання документів про створення коридору для вивезення зерна з трьох портів – Чорноморська, Одеси та Південного. Наприкінці лютого повідомлялося, що обсяг експорту українського продовольства в рамках зернової угоди перевищив 22 млн т. Дія ініціативи закінчується 18 березня цього року.

13 березня заступник голови МЗС РФ Сергій Вершинін заявив, що Росія не має заперечень проти продовження «зернової ініціативи», але тільки на 60 днів, подальша позиція визначатиметься залежно від ситуації з російським сільськогосподарським експортом.

У відповідь на це віцепремʼєр Олександр Кубраков заявив, що своєю позицією щодо продовження дії «зернової угоди» тільки на 60 днів Росія порушує домовленості.

За словами речника Кремля Дмитра Пєскова, продовження зернової угоди є «жестом доброї волі» з боку Москви, пише РБК. Туреччина заявляє, що переговори ще тривають.

Саміт експортерів відбувся 16 березня 2023 року за підтримки генеральних партнерів: Payoneer, ТПП України, Meest, «Метінвест». Партнерами експозони виступили: «Нова пошта», група компаній «Прометей», ТМ Casillero del Diablo.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні