Категорія
Новини
Дата

Чехія доставила Україні перші закуплені за межами ЄС снаряди

1 хв читання

Україна отримала першу партію артилерійських снарядів у рамках чеської ініціативи з закупівлі снарядів за межами Європейського Союзу, повідомив премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала.

Схему закупівлі боєприпасів за межами ЄС вирішили реалізувати, щоб компенсувати тривале блокування американської допомоги в Конгресі та затримки у виробництві в Європі.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «Перша партія боєприпасів за нашою ініціативою прибула в Україну деякий час тому. Ми робимо все, що потрібно», – написав Фіала.

Контекст

За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Росія здатна виробляти 2,5 млн снарядів на рік. Річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року, заявляв раніше голова зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель.

У лютому європейські столиці намагалися зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС. Чехія очолила цю ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України. Президент Чехії Петр Павел повідомив делегатам Мюнхенської конференції з безпеки, що Прага виявила у неназваної країни за межами ЄС «пів мільйона снарядів калібру 155-мм і ще 300 000 снарядів калібру 122-мм, які можна доставити протягом кількох тижнів, якщо зможемо швидко знайти фінансування для цього».

Пізніше міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що очолювана країною ініціатива, яка передбачає закупівлю близько 800 000 снарядів за межами Європейського Союзу, може бути збільшена до 1,5 млн снарядів. Відправка до України снарядів дещо затрималася через зростання цін на боєприпаси та їхню низьку якість.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд