ЄС шукає $1,5 млрд екстреного фінансування, щоб закупити снаряди для України за межами блоку – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС шукає $1,5 млрд екстреного фінансування, щоб закупити снаряди для України за межами блоку – FT

Getty Images

Європейські столиці поспішають зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС, пише Financial Times. Чехія очолює ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України.

Ключові факти

  • Схему закупівлі боєприпасів за межами ЄС очолює Чеська Республіка, щоб компенсувати безвихідну ситуацію в Конгресі з американською допомогою та затримки у виробництві в Європі.
  • Прага взяла на себе ініціативу, оскільки столиці не можуть домовитися про розширення основного механізму військової підтримки ЄС для Києва – Європейського фонду миру.
  • Чиновники, знайомі з переговорами, заявляють, що країна потребує, щоб її європейські партнери допомогли надати $1,5 млрд для фінансування закупівель боєприпасів, які організує Прага. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у понеділок колегам із ЄС, що цього року Україні необхідно 2,5 млн артилерійських снарядів, але блок відправив лише 400 000. Він просив швидко знайти рішення.
  • Президент Чехії Петр Павел повідомив делегатам Мюнхенської конференції з безпеки минулими вихідними, що Прага виявила у неназваної країни за межами ЄС «пів мільйона снарядів калібру 155-мм і ще 300 000 снарядів калібру 122-мм, які можна доставити протягом кількох тижнів, якщо зможемо швидко знайти фінансування для цього».
  • Деякі члени ЄС вже зробили свій внесок, кажуть джерела.

Контекст

Постачання артилерійських запасів США призупинено, оскільки пакет підтримки України на суму $60 млрд застряг у Палаті представників США, що покладає на Європу відповідальність за поповнення дефіциту. ЄС поставив за мету відправити в Україну 1 млн снарядів до березня цього року із запасів, виробництва та закордонних закупівель, але, найімовірніше, досягне лише половини цього показника.

Празі необхідні фінансові внески з боку національних урядів, оскільки столиці ЄС перебувають у сварці через пропоноване поповнення Європейського фонду миру (EPF) на €5 млрд, основного механізму ЄС для фінансування постачання зброї до Києва. Послам ЄС не вдалося досягти угоди щодо EPF на зустрічі в Брюсселі в середу, і вони поставили за мету узгодити правила залучення коштів перед самітом лідерів ЄС 21 березня.

Німеччина наполягає на тому, щоб її умовний внесок у розмірі приблизно €1,25 млрд було зменшено, щоб відобразити велику двосторонню військову допомогу Україні на €7 млрд. Франція та Греція наполягають на тому, що розширений EPF має закуповувати зброю та боєприпаси лише у виробників ЄС і Норвегії.

Глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель заявив, що річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року. За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Росія здатна виробляти 2,5 млн снарядів на рік. 

У доповіді Міжнародного інституту стратегічних досліджень аналітики Франц-Стефан Гаді та Міхаель Кофман дійшли висновку, що Україні знадобиться 75 000–90 000 артилерійських снарядів на місяць, «щоб підтримувати війну в обороні, і понад удвічі більше – 200 000–250 000 – для великого наступу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні