Категорія
Новини
Дата

Україна може отримати 1,5 млн боєприпасів від ЄС в рамках закупівель за межами блоку – МЗС Чехії

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що очолювана країною ініціатива, яка передбачає закупівлю близько 800 000 снарядів за межами Європейського союзу, вже дає свої плоди, навіть якщо до безпосередніх поставок можуть пройти тижні, про це він повідомив Bloomberg. Також він додав, що обсяг поставок може бути збільшено до 1,5 млн снарядів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Ліпавський заявив, що однієї чеської ініціативи буде замало для підтримки України. «Ми можемо зробити набагато більше, ніж спочатку оголошена цифра», – заявив він, назвавши як потенційний обсяг цифру в 1,5 млн снарядів.
  • За його словами, українські військові вже отримують вигоду від плану доставки сотень тисяч боєприпасів на лінію фронту, оскільки вони витрачають запаси в очікуванні, що їх буде більше, сказав очільник МЗС Чехії.
  • «Як ми бачимо, це вже допомагає Україні краще воювати, тому що вони знають, що у них будуть запаси свіжих боєприпасів, що змінило їхні погляди на використання нинішніх запасів», – сказав він.
  • Ліпавський відмовився повідомити, скільки часу займе доставка на лінію фронту. Раніше цього місяця міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що запаси надійдуть у найближчому майбутньому, а не протягом кількох місяців.

Контекст

Глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель заявляв, що річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року. За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Росія здатна виробляти 2,5 млн снарядів на рік. 

У доповіді Міжнародного інституту стратегічних досліджень аналітики Франц-Стефан Гаді та Міхаель Кофман дійшли висновку, що Україні знадобиться 75 000–90 000 артилерійських снарядів на місяць, «щоб підтримувати війну в обороні, і понад удвічі більше – 200 000–250 000 – для великого наступу».

Постачання артилерійських запасів США призупинено, оскільки пакет підтримки України на суму $60 млрд застряг у Палаті представників США, що покладає на Європу відповідальність за поповнення дефіциту. ЄС поставив за мету відправити в Україну 1 млн снарядів до березня цього року із запасів, виробництва та закордонних закупівель, але, найімовірніше, досягне лише половини цього показника.

У лютому європейські столиці намагалися зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС. Чехія очолила цю ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України. Президент Чехії Петр Павел повідомив делегатам Мюнхенської конференції з безпеки, що Прага виявила у неназваної країни за межами ЄС «пів мільйона снарядів калібру 155-мм і ще 300 000 снарядів калібру 122-мм, які можна доставити протягом кількох тижнів, якщо зможемо швидко знайти фінансування для цього».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні