Категорія
Новини
Дата

У США відкрили новий завод із виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів для України

2 хв читання

У американському штаті Техас відкрили завод, який незабаром вироблятиме 30 000 артилерійських снарядів щомісяця, пише The New York Times.

Завод під управлінням General Dynamics Ordnance and Tactical Systems є частиною ширших зусиль армії США по оновленню промислової бази та досягненню мети з виробництва 155-мм артилерійських снарядів у розмірі 100 000 одиниць на місяць.

Ключові факти

  • Американська оборонна фірма General Dynamics змогла відкрити завод приблизно за 10 місяців після початку будівництва.
  • Головний чиновник Пентагону із закупівель Вільям А. ЛаПланте сказав, що США надали Києву понад 3 млн 155-міліметрових снарядів з початку вторгнення у ​​лютому 2022 року.
  • Завод складатиметься з трьох виробничих ліній у різних будівлях
  • Половина американської робочої сили на обʼєкті прибула з іншого заводу General Dynamics, де компанія виковує сталеві корпуси для авіабомб. За словами представників компанії, фабрика створить близько 350 робочих місць, коли наступного року вийде на повну виробничу потужність.
  • За даними Reuters, підприємство вартістю понад $500 млн було профінансовано за рахунок додаткових витрат на 2022 та 2023 фінансові роки і включає передові виробничі технології та автоматизацію. Завод призначений для гнучкого виробництва боєприпасів різних розмірів із мінімальними коригуваннями для полегшення цілей модернізації армії.

Контекст

На надання військової допомоги Україні європейськими країнами та США впливають виробничі потужності їх військових заводів, особливо тих, що виготовляють боєприпаси. У квітні повідомлялося, що Чехія в рамках ініціативи із забезпечення України боєприпасами уклала контракти на перші 180 000 снарядів, триває робота над закупівлею ще 300 000 одиниць за межами ЄС.

Постачання боєприпасів від союзників напряму впливають на здатність ЗСУ ефективно протидіяти ворогу на полі бою. Україна останні місяці гостро відчувала снарядний голод, проте ситуація дещо покращилася після розблокування американського пакету допомоги.

Раніше провідні європейські виробники озброєнь, в тому числі шведська Saab і німецька Rheinmetall, попередили, що Європа надмірно залежить від бавовняного ворсу з Китаю, на який припадає трохи менше половини світової торгівлі. Європейські виробники зброї стикаються із дефіцитом тротилу та іншого палива для снарядів та ракет. Це – одна із причин того, ЄС не виконав обіцянку про постачання Україні 1 млн артилерійських снарядів до березня 2024 року.

Водночас РФ втричі швидше та вчетверо дешевше виробляє артилерійські снаряди порівняно з США та країнами ЄС, пише Sky News з посиланням на аналіз консалтинговою компанією Bain & Company. Вартість виробництва артилерійських 152-мм снарядів в Росії коливається в районі $1000 за одиницю. Натомість середня вартість снарядів які виробляються в Європі та США становить від $4000 до $5000 за одиницю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні