Країни ЄС відчувають дефіцит вибухових речовин під час виробництва снарядів для України – The Economist /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС відчувають дефіцит вибухових речовин під час виробництва снарядів для України – The Economist

2 хв читання

Getty Images

Європейські виробники зброї стикаються із дефіцитом тротилу та іншого палива для снарядів та ракет. Це – одна із причин того, ЄС не виконав обіцянку про постачання Україні 1 млн артилерійських снарядів до березня 2024 року, пише The Economist.

Постачання боєприпасів від союзників напряму впливають на здатність ЗСУ ефективно протидіяти ворогу на полі бою. Україна останні місяці гостро відчувала снарядний голод, проте ситуація дещо покращилася після розблокування американського пакету допомоги.

Деталі

  • Європі потрібно більше вибухової речовини, зокрема тротилу, щоб виробляти обіцяні 2 млн снарядів на рік до кінця 2025 року, зазначає видання. 
  • Кожен артилерійський снаряд наповнений 10,8 кг вибухових речовин. Деякі боєприпаси потребують ще більшої кількості: наприклад, осколково-фугасна боєголовка ракети Storm Shadow важить близько 450 кг. 
  • Дефіцит вибухових речовин повʼязаний з тим, що закінчення холодної війни призвело до різкого падіння попиту на зброю і змусило багатьох європейських виробників вибухових речовин згорнути свою діяльність, обʼєднатися або просто закрити виробництво.
  • Хоча компанії вкладають гроші в розширення виробничих потужностей, будівництво заводу з нуля може зайняти від трьох до семи років. Численні норми безпеки та охорони навколишнього середовища також можуть перешкоджати розширенню виробництва.
  • Ще одна проблема – нестача кваліфікованих робітників, оскільки молоді фахівці не хочуть працювати з вибуховими речовинами після закінчення університету, зазначає видання.
  • Через ці проблеми деякі постачальники боєприпасів шукають вибухові речовини в інших країнах. Індійські та японські виробники частково заповнюють цю прогалину. Однак деякі експерти побоюються, що вибухові речовини, що поставляються з-за кордону, менш якісні і можуть пошкодити обладнання.
  • Водночас, зазначає видання, уряди країн бачать певний прогрес і налаштовані більш оптимістично. Прогнозується, що до кінця 2024 року щорічне виробництво снарядів у ЄС досягне щонайменше 1,4 млн штук, порівняно з приблизно 500 000 рік тому.
  • «Проте, зважаючи на новий наступ Росії, цього недостатньо, щоб допомогти українцям, які страждають від артилерійського голоду», – наголошує видання.

Контекст

У квітні повідомлялося, що Чехія в рамках ініціативи із забезпечення України боєприпасами уклала контракти на перші 180 000 снарядів, триває робота над закупівлею ще 300 000 одиниць.

Раніше провідні європейські виробники озброєнь, в тому числі шведська Saab і німецька Rheinmetall, попередили, що Європа надмірно залежить від бавовняного ворсу з Китаю, на який припадає трохи менше половини світової торгівлі.

Водночас РФ втричі швидше та вчетверо дешевше виробляє артилерійські снаряди порівняно з США та країнами ЄС, пише Sky News з посиланням на аналіз консалтинговою компанією Bain & Company. Вартість виробництва артилерійських 152-мм снарядів в Росії коливається в районі $1000 за одиницю. Натомість середня вартість снарядів які виробляються в Європі та США становить від $4000 до $5000 за одиницю.

Така пасивна політика стосовно розширення виробництва артилерійських снарядів для України негативно відбивається на можливостях України протистояти РФ, зазначає видання.

Українські військовослужбовці в Харківській області нарешті отримали снаряди, щоб зупинити російські війська, повідомило минулого тижня агентство Reuters. Враховуючи, що минулого місяця Конгрес із запізненням схвалив пакет допомоги на суму $61 млрд, українські артилеристи кажуть, що катастрофічний дефіцит починає зменшуватися, зазначило агентство.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні