Категорія
Новини
Дата

Чехія заявила про низьку якість закуплених за межами Європи снарядів, їх постачання в Україну затримується – FT

1 хв читання

Зростання цін на боєприпаси через війну в Україні та їхня низька якість призводять до того, що половину отриманих за межами Європи снарядів не можливо відправити в Україну так швидко, як планувалося. Про це заявив очільник чеської компанії Czechoslovak Group (CSG), одного з найбільших виробників і постачальників зброї в Центральній Європі, Міхал Стрнад, пише Financial Times 30 травня.

Деталі

  • Близько 50% боєприпасів, придбаних CSG за дорученням чеського уряду в Африці та Азії, не були достатньо хорошої якості, щоб їх можна було відправити без подальшого доопрацювання в Україну, зазначив Стрнад.
  • Через це для деяких снарядів компанія змушена додавати компоненти власного виробництва, яких бракує. «Щотижня ціни зростають, і є великі проблеми з комплектуючими. Це нелегка робота», – зазначив очільник CSG. Водночас він наголосив, що ініціатива Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України залишається чинною. 
  • За словами Стрнада, замовлення європейських виробників заповнені на термін до восьми років, і це попри те, що компанії нарощують виробничі потужності.
  • Ще одна проблема — швидкість розрахунків з виробниками. Росія випереджає західні столиці у пошуку снарядів на міжнародних ринках, заявив чеський уряд, попередивши, що затримка платежів збройовим компаніям може призвести до того, що мільйони боєприпасів будуть відправлені до Москви, а не до Києва, йдеться у матеріалі.

Контекст

У лютому 2024 року президент Чехії Петр Павел заявив, що Прага знайшла за межами ЄС 800 000 снарядів для постачання Україні. У квітні глава чеського уряду Петр Фіала повідомив, що Київ уже отримав 500 000 снарядів, і пообіцяв, що в найближчі 12 місяців Україна отримає ще 1 млн. За його словами, у рамках чеської ініціативи поставки снарядів для України стартують у червні.

Фіала додав додав, що в рамках чеської ініціативи з постачання снарядів Україні було зібрано €1,6 млрд від 15 країн-членів ЄС і НАТО. 

Пізніше після зустрічі Фіали з премʼєр-міністром України Денисом Шмигалем і лідерами деяких країн ЄС було оголошено, що Україні можуть передати 500 000 артилерійських боєприпасів до кінця цього року. 

Голова зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель заявляв, що річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року. За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Росія здатна виробляти 2,5 млн снарядів на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні