Категорія
Новини
Дата

Український морський коридор перевершив результати «зернової» угоди. Третина експорту – металургія

З серпня по лютий 2024 року завдяки морському коридору від ЗСУ Україні вже вдалося експортувати майже 20 млн т товарів – більше, ніж за аналогічний період минулого року в межах «зернової» угоди, підписаної спільно з ООН, РФ та Туреччиною, йдеться в матеріалі Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • З серпня 2023-го, відколи запрацював морський коридор під захистом ЗСУ, з портів Великої Одеси вже вийшли понад 660 суден, які перевезли близько 20 млн т вантажів до 32 країн світу, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. 
  • За аналогічний період минулого року в межах «зернової угоди», підписаної з РФ під егідою ООН та Туреччиною, з трьох українських портів вдалось відвантажити близько 19 млн т вантажів. 
  • Найбільше товарів новим маршрутом Україні вдалося експортувати в грудні – 6,8 млн т, свідчать дані Адміністрації морських портів України. Найбільший показник експорту в межах «зернової» угоди становив 4,2 млн в жовтні 2022 року. 
  • У межах міжнародної угоди Україна мала право вивозити лише сільськогосподарську продукцію. Через коридор, забезпечений ЗСУ, можна експортувати різні номенклатури товарів. 
  • Близько третини експортних позицій через морський шлях наразі займають продукти української металургії, повідомив Forbes топменеджер однієї з великих українських металургійних компаній, який погодився спілкуватися на умовах анонімності, через те що невповноважений коментувати офіційно. «Україна експортує 2,5–3 млн т руди та металу на місяць», – зазначив він.
  • «Ми вже возимо морем усе, що потрібно для України: і паливо, і добрива, й агропродукцію, й метали – жодних обмежень», – повідомив Forbes Микола Горбачьов, президент Української зернової асоціації (УЗА).  
інфографіка Анастасія Решетнік

інфографіка Анастасія Решетнік

Контекст

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023 року. Загалом у січні було експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. 

У січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т було вивезено морським транспортом.

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні