Акція протесту українських перевізників проти блокади кордону, 15 лютого 2024. Фото: Суспільне Луцьк
Категорія
Новини
Дата

Українські перевізники готують акції протесту на трьох пунктах пропуску у відповідь на дії польських фермерів

Акція протесту українських перевізників проти блокади кордону, 15 лютого 2024. Фото: Суспільне Луцьк

У вівторок, 20 лютого, українські перевізники розпочнуть мирну акцію протесту на трьох пунктах пропуску «Рава-Руська», «Краківець», «Шегині» через блокування кордону польськими фермерами, повідомив «Укрінформу» голова ГО «Міжнародні автомобільні перевізники України» (МАПУ) Володимир Михалевич.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Михалевич наголосив, що мирна акція, організована «МАПУ», розпочнеться 20 лютого о 12:00, одночасно біля трьох міжнародних автомобільних міжнародних пунктів пропуску: «Рава-Руська», «Краківець», «Шегині».
  • ГО «МАПУ» забезпечуватиме порядок проїзду через ці пункти пропуску, не дозволяючи об’їзд польськими вантажівками загальної черги вантажівок.
  • Акція проводитиметься цілодобово до 15 березня або до розблокування кордонів польськими мітингувальниками.
  • За словами Михалевича, метою акції є вираження протесту перевізників України проти блокування руху вантажного транспорту, яке почалося з листопада 2023 року. 
  • У МАПУ зазначили, що це завдає значних фінансових втрат для галузі міжнародних автомобільних перевезень України, експортерів та імпортерів обох країн та для економіки і підриває обороноздатність України. 

Контекст

9 лютого фермери заблокували під’їзний шлях поблизу пункту пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні, а також блокували пункти пропуску «Ягодин» і «Рава-Руська».

12 лютого розпочалися акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску «Зосін – Устилуг» та біля ПП «Долгобичув – Угринів».

Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав зняти односторонні обмеження на імпорт українського зерна, які запровадили Польща, Угорщина та Словаччина. За його словами, ЄС уже розробив механізми, які допоможуть захистити фермерів.

Станом на ранок понеділка, 19 лютого, на кордоні із Польщею заблоковані для вільного руху вантажівок пропускні пункти «Угринів – Долгобичув», «Устилуг – Зосін», «Шегині – Медика», «Рава-Руська – Гребенне» та «Краківець – Корчова» та «Ягодин – Дорогуськ», в останньому – рух вантажного транспорту припинився взагалі. Також польські протестувальники блокували проїзд автобусів із пасажирами.

Польські фермери наразі блокують пʼять пунктів пропуску й погрожують 20 лютого заблокувати усі переходи на польсько-українському кордоні. 

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні