Категорія
Новини
Дата

Chevron закриває газове родовище «Тамар» в Ізраїлі з міркувань безпеки

Ізраїль наказав компанії Chevron закрити ключове газове родовище «Тамар» з міркувань безпеки після нападу бойовиків ХАМАС на країну, пише Bloomberg. За словами Chevron, компанія, як і раніше, забезпечує клієнтів в Ізраїлі та регіоні за допомогою іншого великого родовища «Левіафан».

Ключові фати

  • «Нашим головним пріоритетом є безпека нашого персоналу, спільнот, в яких ми працюємо, навколишнього середовища та наших обʼєктів», – йдеться в заяві Chevron.
  • Відкриття газових родовищ в Ізраїлі за останні два десятиліття трансформувало її економіку та зробило її експортером палива.
  • Зупинка «Тамар» може призвести до скорочення постачання або навіть затримок після того, як Єгипет планував відновити експорт скрапленого природного газу цього місяця, саме напередодні зими. Ціни на газ у Європі торгувалися вищими на 11%.
  • У серпні Ізраїль заявив, що експортуватиме більше газу з «Тамар» до Єгипту на тлі зміцнення звʼязків зі своїм сусідом. Невизначеність нависла над цими планами, оскільки напруженість на Близькому Сході зростає після того, як угруповання ХАМАС розпочало напад на Ізраїль минулими вихідними, внаслідок чого загинуло понад 1100 людей, бойові дії тривають третій день.

Контекст

Морське родовище «Тамар» розташоване за 24 км на захід від Ашкелону, що на північ від сектора Гази. За даними сайту Chevron, газ видобувається із шести свердловин, видобуток з кожної становить близько 7,1–8,5 млн куб. м на день.

Вранці в суботу, 7 жовтня, спалахнув наймасштабніший за останні роки ізраїльсько-палестинський конфлікт, бойовики ХАМАС прорвали прикордонний барʼєр Ізраїлю, поки деякі ізраїльські солдати вирушили додому, щоб відсвяткувати єврейське свято Сімхат Тора. Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що країна «входить у тривалу та важку війну» проти бойовиків ХАМАС.

Ціни на нафту в понеділок, 9 жовтня, зросли на 5,2% – до $89 за барель – через побоювання, що наслідки конфлікту можуть поширитися по всьому регіону.

9 жовтня ізраїльський шекель впав до майже восьмирічного мінімуму щодо долара США. Банк Ізраїлю оголосив про план продати до $30 млрд і додати ще близько $15 млрд через механізми свопів, щоб стабілізувати волатильність обмінного курсу шекеля та забезпечити ліквідність «для подальшого належного функціонування ринків».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні