Категорія
Новини
Дата

Напад ХАМАС. Ізраїль підтримує шекель безпрецедентною програмою на $45 млрд після його падіння

Банк Ізраїлю планує вперше продати іноземну валюту та надати доларову ліквідність місцевим кредиторам у рамках безпрецедентної програми підтримки ринків на $45 млрд після раптового нападу бойовиків ХАМАС, пише Bloomberg. Ізраїльський шекель впав до майже восьмирічного мінімуму щодо долара США у понеділок, 9 жовтня.

Ключові факти

  • Згідно з заявою, опублікованою в понеділок, центральний банк продасть до $30 млрд і додасть до $15 млрд через механізми свопів. Метою є згладжування волатильності обмінного курсу шекеля та забезпечення необхідної ліквідності, йдеться у повідомленні.
  • Ізраїльська валюта впала на 2% на відкритті ринків. Станом на 8:43 ранку за місцевим часом шекель торгувався на 0,6% нижче, до 3,8686 за $1.
  • Це перша інтервенція центрального банку приблизно за два роки та перший продаж доларів.
  • Водночас нафта зросла на 5% після того, як раптовий напад ХАМАС на Ізраїль викликав побоювання з приводу постачань. 
  • Ціна на нафту West Texas Intermediate піднялася вище за $86 за барель, а на нафту марки Brent – до $89, оскільки трейдери готувалися до ширшого конфлікту після того, як США заявили, що відправляють до регіону військові кораблі. 
  • Наслідки ізраїльських атак відбилися на ринках Близького Сходу в неділю, 8 жовтня, спричинивши падіння акцій. Основні фондові індекси в регіоні впали, чому сприяло падіння ізраїльського фондового індексу TA-35, який повідомив про найбільше падіння за понад три роки – на 6,5%.

Контекст

Уряд Ізраїлю повідомив про загибель понад 600 громадян після ракетного обстрілу та вторгнення бойовиків ХАМАС на територію країни. До лікарень доставлено 2156 поранених, 338 з них госпіталізовано у тяжкому стані, уточнує тамтешнє МОЗ. Ще понад 100 ізраїльтян, за даними влади, перебувають у полоні у секторі Гази. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні