Ізраїль бореться з бойовиками ХАМАС і бомбардує сектор Гази. Третій день війни /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ізраїль бореться з бойовиками ХАМАС і бомбардує сектор Гази. Третій день війни

Getty Images

Ізраїльські військові борються з озброєними бойовиками ХАМАС у південних містах і захищають кордон з сектором Гази через два дні після безпрецедентного нападу палестинського угруповання бойовиків, внаслідок якого загинули сотні ізраїльтян, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ізраїль заявив, що за ніч розбомбив понад 1000 цілей у Газі, розгорнув чотири військові дивізії на півдні та вжив заходів безпеки щодо свого північного кордону з Ліваном, де угруповання бойовиків «Хезболла» обстріляло з мінометів ізраїльську військову базу.
  • Представник Армії оборони Ізраїлю, підполковник Річард Хехт повідомив, що військові все ще зосереджені на «першому етапі» захисту громад поблизу сектору Гази та утриманні точок пролому, через які бойовики ХАМАС ринули до Ізраїлю. Він сказав, що у південній прикордонній зоні Ізраїлю з сектором Гази є сім-вісім місць, «де у нас все ще є воїни, які борються з терористами».
Getty Images

Авіаудари по сектору Газа Фото Getty Images

Getty Images

Авіаудари по сектору Газа Фото Getty Images

Getty Images

Авіаудари по сектору Газа Фото Getty Images

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Понад 700 ізраїльських цивільних осіб та військовослужбовців було вбито з того часу, як ХАМАС проник до Ізраїлю через прикордонний паркан пішки, на транспортних засобах і парапланах. Викрали щонайменше 100 осіб.
  • Після нападу Ізраїль відключив електрику в секторі Гази та завдав повітряних ударів по анклаву, зруйнувавши кілька висотних будівель. Представники палестинської охорони здоровʼя заявили, що станом на вечір неділі понад 400 осіб вбито та понад 2300 отримали поранення.
  • Видання The Wall Street Journal повідомило, що іранські співробітники служби безпеки допомогли ХАМАС спланувати атаку на Ізраїль. Іран є одночасно великим виробником нафти та прихильником ХАМАС. 
  • Водночас Пентагон вже підтвердив, що США перекидають до Східного Середземноморʼя авіаносну ударну групу «Джеральд Форд» та кілька ескадрилій реактивних винищувачів.

Контекст

Вранці в суботу, 7 жовтня, спалахнув наймасштабніший за останні роки ізраїльсько-палестинський конфлікт, бойовики ХАМАС прорвали прикордонний барʼєр Ізраїлю, поки деякі ізраїльські солдати вирушили додому, щоб відсвяткувати єврейське свято Сімхат Тора.

Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що країна «входить у тривалу та важку війну» проти бойовиків ХАМАС.

У неділю уряд Ізраїлю повідомив про загибель понад 600 громадян після ракетного обстрілу та вторгнення бойовиків ХАМАС на територію країни. До лікарень доставлено 2156 поранених, 338 з них госпіталізовано у тяжкому стані, уточнювало тамтешнє МОЗ. Ще понад 100 ізраїльтян, за даними влади, перебувають у полоні у секторі Гази. 

Ціни на нафту в понеділок, 9 жовтня, зросли на 5,2% – до $89 за барель – через побоювання, що наслідки конфлікту можуть поширитися по всьому регіону.

9 жовтня ізраїльський шекель впав до майже восьмирічного мінімуму щодо долара США. Банк Ізраїлю оголосив про план продати до $30 млрд і додати ще близько $15 млрд через механізми свопів, щоб стабілізувати волатильність обмінного курсу шекеля та забезпечити ліквідність «для подальшого належного функціонування ринків».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні