Олег Дерипаска /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Схема на €1,5 млрд. Дерипаска продав акції австрійської Strabag, їх може отримати Raiffeisen

Олег Дерипаска Фото Getty Images

Російський олігарх Олег Дерипаска передав свої акції у найбільшій будівельній компанії Австрії Strabag російській компанії Iliadis, йдеться у пресрелізі забудовника. Для Raiffeisen Bank International (RBI) це може стати першим кроком до угоди для виведення прибутків з РФ, пише австрійська Die Presse.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Strabag 26 березня отримала повідомлення про інвестиції від свого основного акціонера Олега Дерипаски, йдеться у прессрелізі компанії. У ньому російський олігарх повідомив про передачу своїх акцій Strabag, якими він володіє разом зі своєю компанією Rasperia, російській компанії Iliadis.
  • Лише на початку березня представники Казначейства і Мінфіну США відвідували Відень для переговорів з керівництвом RBI. Основний фокус зустрічей був зосередженний на планах RBI за допомогою заплутаної угоди вивести з РФ щонайменше €1,5 млрд своїх прибутків. США були критично налаштовані щодо цих намірів, однак, «судячи з усього, перший етап угоди таки завершений», йдеться у статті.
  • Видання нагадує, що Дерипаска перебуває у списку санкцій і фактично не має права отримувати прибуток від своїх інвестицій у Strabag, тому організована передача його акцій компанії Iliadis. 
  • «Вона має купити акції Strabag Дерипаски, включно з дивідендами, які олігарх фактично не має права отримувати через санкції, а потім продати їх дочірній компанії Raiffeisen у Москві. Потім все це має бути передано до Відня як розподіл у натуральній формі», – йдеться у матеріалі.

Контекст

Австрійська Strabag, одна з найбільших будівельних компаній Європи, не може позбутися звʼязків з цією країною через Дерипаску, якому належить 27,8% акцій компанії. Викупити частку Дерипаски не дозволяють європейські санкції – його пакет було заморожено ще 2022 року.

У грудні 2023 року австрійська банківська група RBI повідомила, що через свою російську «дочку» планує викупити за €1,5 млрд заморожені акції Дерипаски в Strabag. Очікувалось, що RBI викупить пакет акцій Strabag у російської компанії Дерипаски Rasperia Trading Limited за €1,5 млрд.

Райффайзен Банк хотів передати материнській RBI отримані акції у вигляді дивідендів в натурально-речовій формі, а австрійський банк зберіг би їх як довгострокову інвестицію. 

Ситуація виглядала так, що сторони знайшли спосіб провести угоду в обхід санкцій. Угода могла бути вигідною, зважаючи на те, з чим доводиться стикатися західним компаніям у процесі виходу з РФ

Щоб вивести €1,5 млрд за новим російським законодавством, необхідно зробити 50% знижку і заплатити 10% так званого добровільного внеску до бюджету РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні