Категорія
Новини
Дата

Західні компанії втратили $103 млрд через вихід із РФ, Кремль заробив на цьому понад $1,2 млрд – NYT

Збитки західних компаній, які вийшли з Росії після початку повномастабного вторгнення в Україну, сягнули щонайменше $103 млрд, пише The New York Times із посиланням на аналіз фінансових звітностей. За даними видання, завдяки цьому за минулий рік російська воєнна скарбниця отримала $1,25 млрд.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рішення західних компаній залишити російський ринок і політика Кремля призвели до того, що багато секторів промисловості опинилися в руках російських гравців, зазначає видання.
  • Водночас Путін «диктує цим компаніям умови виходу» з РФ. Зокрема, проти них використовуються постійно зростаючі податки, завдяки яким до російського бюджету в 2022 році надійшло не менше $1,25 млрд.
  • Одиним із прикладів видання наводить історію пивоварної компанії Heineken. Як зазначає NYT, Кремль відмовився узгоджувати угоду з покупцем активів, якого знайшла собі Heineken, і передав її активи парфумерній компанії «Арнест».
  • «Це добрі угоди для нас… Ви накосячили, пішли. Ми підібрали дешево. Дякую», – сказав у розмові з NYT засновник холдингу Pinskiy & Co Антон Пінський, який разом із репером Тіматі викупив російський бізнес мережі кавʼярень Starbucks, а потім – місцеві активи мережі піцерій Dominoʼs.
  • Кремль тепер контролює практично кожен вихід західних компаній із бізнесу в РФ, пише газета. Компанії мають пройти через непрозору систему, щоб отримати дозвіл на продаж, а в деяких випадках друзі Путіна звертаються безпосередньо до нього з проханням втрутитися, зазначається в розслідуванні.

Контекст

Після вторгнення в Україну в Росії створили підкомісію урядової комісії з контролю за здійсненням іноземних інвестицій. Вона працює під керівництвом міністра фінансів РФ Антона Силуанова і видає дозволи на укладання угод між іноземними компаніями та покупцями їхніх російських активів.

У вересні 2022 року Путін закликав російські компанії зайняти вивільнені ніші на ринку. У травні 2023 року диктатор говорив уже про активне їхнє освоєння російським бізнесом. У червні цього року Путін на засіданні економічного форуму в Петербурзі, заявив, що відхід іноземних брендів з російського ринку «не вплинув на випуск товарів, змінився лише логотип на продукцію».

За оцінкою NYT, хвиля виходу західних компаній з ринку РФ «стала глобальним сигналом про те, що Росія – вигнанець у бізнесі». Те, як Путін відреагував на відхід західних компаній, «тільки зміцнило імідж РФ як небезпечного місця для ведення бізнесу». Як зазначає видання, навіть деякі високопоставлені російські чиновники визнають, що зниження конкуренції та іноземних інвестицій у довгостроковій перспективі зашкодить звичайним росіянам та економіці країни.

За даними KSE Institute, на середину грудня 265 міжнародних компаній, або 17,8% компаній, які отримували дохід в Росії, в 2022 році повністю припинили діяльність у РФ. Також 1223 (36,1% від загального числа) іноземних бізнесів згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

Проте 1377 (40,7% від загального числа) компаній з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 519 (15,3% від загального числа) іноземні бізнеси призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні