Категорія
Новини
Дата

США тиснуть на Raiffeisen, щоб той відмовився від угоди з Дерипаскою про обмін активами – Reuters

США чинять тиск на австрійський Raiffeisen Bank International, найбільший західний банк у Росії, щоб той відмовився від планів викупити за €1,5 млрд заморожені акції російського мільярдера Олега Дерипаски в австрійській будівельній компанії Strabag, пише Reuters із посиланням на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові фаакти

  • Втручання Вашингтона, швидше за все, зірве угоду та посилить тиск на австрійську групу, яка опрацьовує мільярди євро міжнародних платежів для росіян, сказали два джерела.
  • Raiffeisen хоче купити частку у віденській компанії Strabag. Банк представив угоду, яка проходитиме через російську «дочку», як засіб розблокувати частину мільярдів євро, що застрягли в РФ. 
  • За словами джерел, в останні тижні високопоставлені представники Казначейства США підкреслили своє занепокоєння щодо угоди на зустрічах із банком та австрійською владою. Вони наголосили, що Дерипаска перебуває під санкціями.Представники уряду США, які вважають, що Дерипаска виграє від продажу, зажадали від банку надати докладну інформацію про приватних осіб та компанії, які беруть участь у угоді.
  • Якщо Raiffeisen все одно продовжуватиме рухатися вперед і буде доведено, що угода не відповідає нормам щодо санкцій США, Вашингтон може накласти штрафи на банк, сказали два джерела.
  • Через позицію США одна людина повідомила, що австрійська влада утримається від надання зеленого світла, а інша сказала, що сам банк готується відмовитися від угоди.
  • Представник банку заявив, що він «ретельно перевірив відповідність угоди Strabag всім застосовним санкціям перед підписанням» і в останні тижні «поінформував усі відповідні органи, включаючи Казначейство США та OFAC (Управління контролю за іноземними активами)».
  • «Зрозуміло, що RBI не укладатиме будь-які угоди, які порушували б санкції або піддавали б RBI ризику санкцій», – заявив представник.

Контекст

Австрійська Strabag, одна з найбільших будівельних компаній Європи, не може позбутися звʼязків з цією країною через Дерипаску, якому належить 27,8% акцій компанії. Викупити частку Дерипаски не дозволяють європейські санкції – його пакет було заморожено ще 2022 року.

У грудні 2023 року Raiffeisen Bank International (RBI) повідомила, що через свою російську «дочку» планує викупити за €1,5 млрд заморожені акції Дерипаски в Strabag. Очікувалось, що RBI викупить пакет акцій Strabag у російської компанії Дерипаски Rasperia Trading Limited за €1,5 млрд.

Райффайзен Банк хотів передати материнському RBI отримані акції у вигляді дивідендів в натурально-речовій формі, а австрійський банк зберіг би їх як довгострокову інвестицію. 

Ситуація виглядала так, що сторони знайшли спосіб провести угоду в обхід санкцій. Угода могла бути вигідною, зважаючи на те, з чим доводиться стикатися західним компаніям у процесі виходу з РФ. Щоб вивести €1,5 млрд за новим російським законодавством, необхідно зробити 50% знижку і заплатити 10% так званого добровільного внеску до бюджету РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні