Категорія
Новини
Дата

Raiffeisen і Дерипаска знайшли спосіб обмінятися активами в обхід санкцій. Угоду на €1,5 млрд має схвалити російська влада

Австрійська банківська група Raiffeisen Bank International (RBI) через свою російську «дочку» планує викупити за €1,5 млрд заморожені акції російського мільярдера Олега Дерипаски в австрійській будівельній компанії Strabag, йдеться у пресрелізі RBI.

Ключові факти

  • RBI викупить пакет акцій Strabag у російської компанії Дерипаски Rasperia Trading Limited за €1,5 млрд.
  • Райффайзен Банк хоче передати материнському RBI отримані акції у вигляді дивідендів в натурально-речовій формі, австрійський банк збереже їх як довгострокову інвестицію. 
  • Угоду планують закрити в першому кварталі 2024 року. При її організації та проведенні RBI «дотримується всіх санкційних вимог», йдеться в пресрелізі.
  • Як зазначає Reuters, викуп акцій російською «дочкою» RBI призведе до зменшення акціонерного капіталу Райффайзен Банку.
  • У Strabag заявили, що угода була б в інтересах компанії, якби компанія Дерипаски вийшла зі складу власників компанії.
  • Угоду ще має схвалити російська влада та перевірити обидві компанії на предмет можливого порушення санкцій.

Контекст

Австрійська Strabag, одна з найбільших будівельних компаній Європи, не може позбутися звʼязків з цією країною через Дерипаску, якому належить 27,8% акцій компанії. Викупити частку Дерипаски не дозволяють європейські санкції – його пакет було заморожено минулого року.

Наразі ситуація виглядає так, що сторони знайшли спосіб провести угоду в обхід санкцій. Угода може бути вигідною, зважаючи на те, з чим доводиться стикатися західним компаніям у процесі виходу з РФ. Щоб вивести €1,5 млрд за новим російським законодавством, необхідно зробити 50% знижку і заплатити 10% так званого добровільного внеску до бюджету РФ.

За даними NYT, збитки західних компаній, які вийшли з Росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну, сягнули щонайменше $103 млрд. 

Путін «диктує цим компаніям умови виходу» з РФ. Зокрема, проти них використовуються постійно зростаючі податки, завдяки яким до російського бюджету в 2022 році надійшло не менше $1,25 млрд.

Кремль тепер контролює практично кожен вихід західних компаній із бізнесу в РФ, пише газета. Компанії мають пройти через непрозору систему, щоб отримати дозвіл на продаж, а в деяких випадках друзі Путіна звертаються безпосередньо до нього з проханням втрутитися, зазначається в розслідуванні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні