Категорія
Новини
Дата

ДБР заявило, що Жеваго оголосили в міжнародний розшук. Пресслужба українського бізнесмена заперечує

Інтерпол оголосив бізнесмена і ексдепутата Верховної Ради України Костянтина Жеваго в міжнародний розшук за запитом Державного бюро розслідувань (ДБР). Його звинувачують у розтраті $113 млн банку «Фінанси та Кредит».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Пресслужба Жеваго повідомила, що Інтерпол дійсно розглядає справу, однак остаточного рішення ще не прийнято, пише «Інтерфакс-Україна». «Клопотання українського бюро Інтерполу було направлено до центрального офісу організації ще в жовтні минулого року. Тривалість його розгляду свідчить, що наведені в документі аргументи не переконливі і вимагають ретельного вивчення», – вважає пресслужба.
  • Також у пресслужбі наголосили, що кримінальне переслідування Жеваго є незаконним.

Контекст

Костянтин Жеваго був депутатом Верховної Ради III-VIII скликань, зокрема від «Блоку Юлії Тимошенко» і як самовисуванець. У 2019 році балотувався до парламенту від виборчого округу в Горішніх Плавнях, але програв кандидату від «Слуги народу» Олексію Мовчану. Жеваго є ключовим акціонером компанії Ferrexpo і президентом футбольного клубу «Ворскла». 

Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси і Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема, списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

Також Жеваго закидають надання недостовірної інформації, а саме відсутність у декларації фінансових зобовʼязань на суму понад 10 млн грн у 2015-му та 2016-му роках, а також понад 9 млн грн у 2017 році. У вересні 2019 року ДБР викликало Жеваго для вручення підозри щодо банку «Фінанси та Кредит». Однак він так не прийшов, тому підозру вручили заочно. У жовтні ДБР оголосило його в розшук по Україні.

Згодом навіть президент Володимир Зеленський попросив генерального директора Кременчуцького автомобільного заводу передати власнику підприємства Жеваго прохання вийти на зв’язок. «Передайте власнику, щоб вони вийшли з нами на зв’язок. Тоді можна і вирішити питання з банкрутством, і вийти з цих всіх позовів і судових справ», – сказав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні