Категорія
Новини
Дата

DDoS на мільйони доларів. Голова Мінцифри назвав кібератаку на «Приват», Ощадбанк та урядові сайти наймасштабнішою в історії України

Системна кібератака на банки та державні сайти України, здійснена 15 лютого, стала наймасштабнішою в історії країни. Про це повідомив віцепремʼєр–міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Метою DDoS-атаки була дестабілізація ситуації та нагнітання паніки в країні. Атаку готували заздалегідь, її вартість сягає мільйонів доларів, сказав Федоров на спільному пресбрифінгу Мінцифри, СБУ, Держспецзвʼязку, Кіберполіції, РНБО та Нацбанку.
  • Ситуація з DDoS-атакою на державні вебресурси зараз контрольована, але вона все ще триває, повідомив заступник голови Держспецзвʼязку Віктор Жора.
  • Середні показники потужності атаки досягають десятків Гбіт/с. Держспецзвʼязку фіксує цілий перелік технологій атак на вебресурси, що свідчить про скоординованість дій, додав Жора.
  • Фахівці з кібербезпеки не зафіксували будь-яких витоків або спотворень даних під час DDоS-атаки, рівень шкідливого трафіку вдалося значно знизити.
  • Під час атаки зафіксовано сліди іноземних спецслужб, а також схожість із січневими кібератаками на держсайти, повідомили в СБУ.

Контекст

15 лютого спостерігалася потужна DDoS-атака на інформаційні ресурси України. Сталися перебої в роботі вебсервісів ПриватБанку та Ощадбанку. Атаки також зазнали monobank, портал «Дія», сайти Міноборони та ЗСУ.

Вночі 14 січня на українські урядові сайти здійснили масштабну хакерську атаку. Не працювали сайти Міноборони, МЗС, ДСНС, «Дії» та інші. СБУ разом зі Держспецзвʼязку та Кіберполіцією виявила ознаки причетності до атаки хакерських груп, пов’язаних зі спецслужбами РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні