Категорія
Новини
Дата

Дефіцит держбюджету за рік сягнув 1,3 трлн грн – Мінфін

За 2023 рік державний бюджет було виконано з дефіцитом у сумі 1,33 трлн грн, повідомляє Міністерство фінансів. Зокрема, загальний фонд – 1,36 трлн грн проти запланованого на рік дефіциту у сумі 1,83 трлн грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Фактичні державні запозичення до загального фонду держбюджету за 2023 рік становили 1,68 трлн грн, або 73,7% від запланованих на цей період.
  • Від розміщення ОВДП на фінансування державного бюджету було залучено 552,6 млрд грн, зокрема в іноземній валюті – 164,1 млрд грн.
  • Із зовнішніх джерел надійшло 1,13 трлн грн (або $30,9 млрд).
  • У 2023 році до загального фонду державного бюджету надійшло понад 1,66 трлн грн податків, зборів та інших платежів.
  • Загалом за підсумками 2023 року до загального і спеціального фондів державного бюджету надійшло 2,67 трлн грн податків, зборів та інших платежів, зокрема у грудні – 127,1 млрд грн.
  • За оперативними даними Державної казначейської служби, за 2023 рік касові видатки державного бюджету становили понад 4 трлн грн.

Контекст

Через ризики фінансування держбюджету в січні–лютому 2024 року Мінфін планує активізувати внутрішні ресурси для покриття видатків, заявив раніше міністр фінансів Сергій Марченко. «Ситуація не критична, але є розуміння того, що в цей період нам потрібно максимально покладатися на внутрішній ресурс», – зазначив голова Мінфіну.

За даними Мінфіну, у 2023 році Україні вдалося залучити понад $39 млрд зовнішнього фінансування. У 2023-му ЄС став найбільшим донором прямої бюджетної підтримки. €18 млрд забезпечили більше 45% потреби у зовнішньому фінансуванні на поточний рік.

21 грудня держбюджет отримав €1,5 млрд від ЄС. Це останній транш у межах програми макрофінансової допомоги у €18 млрд на 2023 рік.

Що стосується 2024-го, то Україна, схоже, таки стала заручником внутрішніх політичних суперечок між основними партіями у США. Законопроєкт з фінансовою та військовою допомогою Україні застряг у Конгресі, що збільшує для Києва як військові, так і економічні ризики. Скільки грошей Україна може отримати від США й інших партнерів і що робитиме, якщо цих грошей не вистачить, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні