Категорія
Новини
Дата

Дефіцит в енергосистемі зріс через погіршення погоди, застосовуються аварійні відключення – «Укренерго»

В Україні зросло споживання електроенергії через низьку температуру та сильний вітер. Також збільшилося споживання промисловістю та бізнесом, повідомила пресслужба НЕК «Укренерго».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дефіцит потужності в енергосистемі України підвищився, у тому числі і в нічні години.
  • Для забезпечення балансу в енергосистемі до областей доведені ліміти споживання, які діють упродовж всієї доби – з 00:00 до 24:00. В «Укренерго» зазначили, що в багатьох областях ліміти вже перевищені, тому для збереження стабільної роботи енергосистеми застосовуються аварійні відключення.
  • Також в окремих регіонах через негоду є пошкодження у мережах операторів системи розподілу, ведуться ремонтні роботи.
  • У прифронтових регіонах на сході та півдні ситуація з електропостачанням залишається складною через значні пошкодження електромереж внаслідок високої активності бойових дій.
  • В «Укренерго» закликали споживачів економити електроенергію та користуватися енергоємними приладами почергово.

Контекст

Наразі енергосистема не в змозі покрити споживання у повному обсязі через пошкодження та окупацію ворогом низки електростанцій, які виробляють електроенергію, серед яких і Запорізька АЕС, потужності якої дозволили б у повній мірі покрити потребу в електроенергії.

Напередодні в енергопостачальній компанії YASNO заявили, що збільшення відключень світла в Києві спричинено зниженням температури. «Кожні -5 °С – це +200 МВт, а значить, сьогодні нам для Києва потрібно більше МВт. І ви ніколи не знаєте, який саме мегават призведе до переходу на аварійні відключення», – пояснив гендиректор компанії Сергій Коваленко.

За його словами, і генерація, і мережі зараз не в тому стані, щоб працювати без обмежень. Зараз саме той час, коли по всій країні є суттєвий дефіцит генерації. Окрім цього, ситуація ускладнюється й тим, що зараз на капітальному ремонті один з блоків Рівненської АЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні