Категорія
Новини
Дата

Державний «Турбоатом», ймовірно, втратить 1,4 млрд грн на рахунках у Мегабанку. Банк належав директору компанії

Підприємство «Українські енергетичні машини» (раніше – «Турбоатом»), мажоритарний пакет акцій якого належить державі, може втратити 1,4 млрд грн на рахунках виведеного з ринку Мегабанку. Мажоритарний пакет акцій цього банку належав Віктору Суботіну, який також є гендиректором «Українських енергетичних машин». Про це йдеться в інтерв’ю директорки Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) Світлани Рекрут для Forbes Ukraine. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Виплати вкладникам під час ліквідації Мегабанку були досить великими – майже 4 млрд грн, каже Рекрут. Але активів банку недостатньо, аби задовольнити навіть третю чергу кредиторів, додала вона. 
  • Підприємство «Українські енергетичні машини» перебуває у дев’ятій черзі кредиторів як юридична особа, пов’язана з банком. Річ у тім, що гендиректор колишнього «Турбоатому» Віктор Суботін був і власником мажоритарної частки Мегабанку. 
  • На рахунках у Мегабанку підприємство мало 1,4 млрд грн та ризикує втратити ці кошти. 
  • Крім цього, у Мегабанку була низка активів пов’язаних осіб – недобудови у Харкові, кінотеатр. «Зокрема, до пулу входять кредити великого харківського забудовника, заборгованість якого досить велика, і при видачі кредиту у заставу передавалися як уже здані квартири, так і недобудови», – розповіла Рекрут. Ще до виведення з ринку Мегабанк набув права власності на ці квартири, і ФГВФО намагається отримати документи на них.
  • Та через перешкоди колишніх власників фонд поки не може почати продаж цих квартир. «Ми не можемо зайти на об’єкти, щоби заміряти площі та отримати технічні паспорти. Вже кілька місяців намагаємося ці документи оформити, зокрема, й за участі правоохоронців», – зазначила очільниця ФГВФО.

Контекст 

Колишній «Турбоатом», а нині «Українські енергетичні машини» – акціонерне товариство, мажоритарна частка якого належить державі. Це одне з найбільших турбінобудівних підприємств у світі. 

Підприємство, очолюване Віктором Суботіним, мало значні суми на рахунках Мегабанку, який також належав Суботіну. Сам він у коментарі програмі «Схеми» заявляв, що «Турбоатом» відкрив рахунки в цьому банку ще в 1998 році, тоді як він став директором підприємства у 2007-му. 

В.о. голови правління Мегабанку запевняв журналістів, що підприємство співпрацює з банком на ринкових умовах, хоча ті наводили протилежні дані. 

2 червня 2022 року НБУ визнав Мегабанк неплатоспроможним через порушення вимог законодавства. Зокрема, через суттєві порушення в частині оцінки кредитного ризику, інсайдерське кредитування та невиконання плану докапіталізації. 

Фонд гарантування вкладів тоді заявляв про опір керівників Мегабанку у встановленні контролю над банком. Та згодом ФГВФО зміг ввести тимчасову адміністрацію і взяти банк під контроль. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні