Верховна Рада ухвалила проєкт держбюджету на 2023 рік у першому читанні /Ілюстрація Олександра Карасьова
Категорія
Новини
Дата

Держбюджет-2023 пройшов перше читання у Верховній Раді

Проєкт держбюджету на 2023 рік ухвалено в першому читанні Фото Ілюстрація Олександра Карасьова

Верховна Рада 7 жовтня завершила розгляд проєкту держбюджету на 2023 рік у першому читанні: 251 депутат проголосував за прийняття постанови щодо висновків та пропозицій до проєкту, йдеться у повідомленні Міністерства фінансів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Під час підготовки проєкту держбюджету-2023 до першого читання було надано близько 1300 пропозицій на суму 4 трлн грн. Більше половини з них стосувались збільшення коштів оборонного бюджету, нагадали в Мінфіні. Там уточнили, що у проєкті постанови відображено ініціативи щодо перерозподілу видатків на суму близько 4 млрд грн.
  • «Години дві розглядали правки. В результаті нічого не змінилося. Залишилося лише дві «балансові правки» (ті, що прямо прописані у висновку комітету): +2 млрд грн ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку. – Forbes); +446 млн грн соцзахисту дітей та сім’ї», – написав народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.
  • Він додав, що у залі вдалося «збити правку» про збільшення фінансування національного телемарафону на 1,4 млрд грн, а також правку №230 щодо реабілітації осіб з інвалідністю та №277 (додаткові права Кабміну). «Всі інші правки залишились як у рішенні комітету і на добру волю уряду».
  • Розгляд законопроєкту у другому читанні планується у листопаді. 
Держбюджет-2023. Основні макропоказники

Макропоказники проєкту держбюджету на 2023 рік

Контекст

Уряд підтримав проєкт держбюджету на засіданні 13 вересня і вже наступного дня передав до Верховної Ради. Кабмін планує витратити 2023 року 2,5 трлн грн – на 119,5 млрд грн менше, ніж поточного. 

Найбільша частина – фінансування безпеки та оборони – 17,8% ВВП, або 1,14 трлн грн. Це у чотири рази більше, ніж було закладено у держбюджет-2022. Кошти підуть на зарплати військових, забезпечення армії, ремонти й закупівлю техніки, зброї та інші важливі для оборони речі. 

Друга за розміром стаття витрат – пенсії та соціальні виплати – 835 млрд грн, або 35% від усіх видатків. Фінансування Пенсійного фонду збільшено на 30 млрд грн. Уряд планує збільшувати допомогу адресно саме тим, хто цього найбільше потребує, – біженцям, родинам військовослужбовців, малозахищеним громадянам, заявив Шмигаль.

Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум не зміняться: з 1 жовтня мінімальну зарплату підвищать до 6700 (+200 грн), прожитковий мінімум на одну особу на місяць становитиме 2589 грн. Планується індексація пенсій.

Серед інших пріоритетів – охорона здоров’я (спрямують 175,7 млрд грн), освіта (155 млрд грн), підтримка ветеранів війни (6,8 млрд грн).

Буде створено кілька спеціальних фондів, на які у держбюджеті-2023 виділили окремо кошти. 

Фонд ліквідації наслідків збройної агресії отримає не менше 19 млрд грн. Розподіляти кошти буде Кабмін за погодженням із бюджетним комітетом ВРУ. 

Додаткова дотація передбачена на компенсацію воєнних витрат місцевих бюджетів. У резервний фонд спрямують 17,4 млрд грн, у Фонд розвитку підприємництва – 16 млрд грн, на гранти бізнесу – 1,37 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні