Категорія
Новини
Дата

Держкіно реорганізовує Довженко-Центр. У кіноархіві заявили про ліквідацію

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому національному кіноархіві кажуть, що де-факто це означає ліквідацію фонду, який з 1994 року займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно, йдеться в заяві центру.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі «Науковий центр кінематографії України», основним видом діяльності якої, за даними ЄДРПОУ, є «вища освіта», зазначили в кіноархіві. 
  • Зі структури центру має бути виокремлено Державне підприємство «Українська анімаційна студія», до якої будуть передані авторські права на українську анімацію, що зараз належать центру. Співробітників центру має бути повідомлено про можливе звільнення. 
  • У заяві Довженко-Центру вказано, що Держкіно не обґрунтувало своє рішення, а в наказі про реорганізацію не згадано кіноархівну та музейну колекції Довженко-Центру, які є частиною, відповідно, державного архівного та музейного фондів України та підпадають під дію окремого законодавства. 
  • У Мінкульті вже відреагували на наказ Держкіно. У заяві відомства зазначено, що про ліквідацію не йдеться, а лише про реорганізацію. Зокрема, планується реорганізація шляхом створення двох нових державних підприємств, одному з яких передається фільмофонд. 
  • «Міністерство виступає проти нехтування та ліквідації кіноспадщини, тому подібна заява є несподіванкою і для нас. Впевнені, що Держкіно якнайшвидше дасть більш детальні роз‘яснення», – додали у Мінкульті.

 Контекст

Довженко-Центр – найбільший і єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 000 найменувань (більше 60 000 одиниць зберігання) художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Єдиний український представник у Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).

У структурі Довженко-Центру діють Фільмофонд, Кіноархів та Музей кіно, Медіатека, видавництво, книгарня, кіносценічний простір «Сцена 6», кінолекторій та єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні