Категорія
Новини
Дата

Десятирічний рекорд. Українські підприємства за 2023 рік заробили майже 864 млрд грн

1 хв читання

Минулого року сукупний фінансовий результат українських підприємств склав 863,8 млрд грн, повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев із посиланням на дані Державної служби статистики. За його словами, це найкращий показник в останні 10 років.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Прибутковими у 2023 році були 71% суб’єктів господарювання (їх загальний результат –1,3 трлн грн), збитковими відповідно – 29% (476,2 млрд грн).
  • Сукупний фінансовий результат українських підприємств за 2023 рік склав 863,8 млрд. грн.
  • Позитивний фінансовий результат зафіксовано у 14 з 15 секторах економіки, окрім освіти (збиток 123,4 млн грн).
  • Гетманцев додав, що це досягнення не треба переоцінювати і вважати, що українські підприємства працюють у гарних умовах та з їх фінансами – усе гаразд.
  • За його словами, понад 40% загального здобутку забезпечили фінансова і страхова діяльність, переважно банківський сектор (346,5 млрд грн). 
  • Фінансовий результат усього реального сектора загалом – 410,5 млрд грн (торгівля – 177,2 млрд грн, промисловість – 118,2 млрд грн, сільське господарство – 63,8 млрд грн, транспорт, поштова і складська діяльність – 48,9 млрд грн, будівництво – 2,4 млрд грн).
  • Водночас у вказаних секторах загальний від’ємний фінансовий результат тих, хто зазнав збитків – 386,2 млрд грн, або 81,1% від сукупного показника збиткових підприємств.
  • Гетманцев наголосив, що рівень збитковості у багатьох секторах залишається високим: у сфері культури, спорту та розваг – 41,4% від усіх підприємств, операціях з нерухомістю – 39,6%, освіті – 36,8%, готельно-ресторанному господарстві – 36,2%, професійній та науково-технічній діяльності – 32,5%, ІТ – 31,3%, будівництві – 31%.
  • «Тобто десятирічний рекорд «витягнули» переважно фінустанови, які «конвертували у результат» ті не зовсім звичні умови діяльності, у яких працювали», – пояснив депутат.

Контекст

У травні після двох місяців позитивних настроїв поспіль бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у травні знизився до 48,0 з 52,3 у квітні. Негативно повпливали погіршення курсових очікувань, значний дефіцит кваліфікованих кадрів та невизначеність щодо подальшого перебігу бойових дій і умов мобілізації співробітників.

Індекс активності бізнесу UBI на травень становить 43,7 зі 100 можливих. Індекс зріс у порівняні з попередньою хвилею дослідження (38,1), і досягнув локального максимуму (38,2 у серпні 2023 року), проте залишається в зоні негативних очікувань, свідчить дослідження стану та потреб МСБ в умовах війни від Advanter Group. Основною причиною поліпшення бізнесом самооцінки ситуації аналітики назвали підвищення кількості замовлень від клієнтів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд