Категорія
Новини
Дата

Бізнес у травні повернувся до негативної оцінки ділової активності – НБУ

2 хв читання

Після двох місяців позитивних настроїв поспіль у травні бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності, повідомляє НБУ. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у травні знизився до 48,0 з 52,3 у квітні.

У травні минулого року ІОДА залишався вище нейтрального рівня (50 пунктів) і становив 50,5.

Ключові факти

  • Факторами, які ускладнили економічну активність та вплинули на погіршення очікувань підприємств, стали: посилення інтенсивності бойових дій та обстрілів інфраструктурних об’єктів, дефіцит електроенергії, зростання виробничих витрат через високі ціни на пальне та здорожчання логістики, слабкий інвестиційний попит.
  • Також негативно повпливали погіршення курсових очікувань, значний дефіцит кваліфікованих кадрів та невизначеність щодо подальшого перебігу бойових дій і умов мобілізації співробітників.
  • Підприємства промисловості погіршили оцінки щодо результатів своєї діяльності на найближчу перспективу під впливом високих безпекових ризиків, здорожчання виробничих витрат та дефіциту електроенергії: секторальний індекс у травні становив 48,8 (у квітні – 51,7). Водночас минулого року у травні цей показник становив – 50,4.
  • Підприємства торгівлі також погіршили свої очікування на тлі здорожчання імпорту, високих цін на пальне та зниження попиту: секторальний індекс – 47,7 (у квітні – 51,8 ). Для порівняння у минулому році – 52,7.
  • Підприємства будівництва песимістично оцінили свої економічні результати, незважаючи на сприятливі погодні умови та сталий внутрішній попит: секторальний індекс – 49,8 (у квітні – 53,4). У травні 2023-го – 51,3.
  • Підприємства сфери послуг найстриманіше оцінили результати своєї діяльності та погіршили очікування щодо економічних перспектив, зважаючи на брак кваліфікованих кадрів, здорожчання логістичних витрат та слабкий попит: секторальний індекс знизився до 47,2 (у квітні – 53,1). У травні минулого року індекс становив 48,9.
  • Більшість опитаних очікують на сповільнення темпів зростання цін/тарифів на власну продукцію чи послуги.
  • Водночас ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Підприємства будівництва очікували на незначне збільшення загальної чисельності працівників. Керівники інших секторів – очікували на подальше скорочення персоналу, найбільше – у сфері послуг.

Контекст

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 6 до 23 травня. В опитуванні взяли участь 449 підприємств. Серед опитаних підприємств 44,9% – компанії промисловості, 29,2% – сфери послуг, 21% – торгівлі, 5% – будівництва; 30,8% респондентів – великі підприємства, 28% – середні, 41,2% – малі.

33,3% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10,3% – лише експортні операції, 17,3% – лише імпортні операції, 39,2% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

У березні бізнес уперше за останні п’ять місяців оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 52,0. У квітні ІОДА зріс до 52,3.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні