повістки, мобілізація /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Правила військового обліку для підприємств. Чи повинна компанія вручати повістки співробітникам? Пояснює юрист практики Безпеки бізнесу Juscutum В’ячеслав Мироненко

4 хв читання

З 18 травня підприємства, установи та організації повинні вручати через відповідальних осіб військовозобов’язаним працівникам повістки під особистий підпис у робочий час. Фото Getty Images

З набранням чинності закону3633-ІХ від 11 квітня 2024 року про посилення мобілізації Кабмін прийняв зміни, які деталізують обовʼязки керівництва підприємств, установ та організацій щодо організації військового обліку серед своїх працівників. Окремо передбачена відповідальність громадян та юросіб за неналежне виконання вимог законодавства. 

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

17 травня 2024 року Кабмін прийняв низку важливих нормативно-правових актів. Такими є постанова №560 від 16 травня 2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» та постанова №563 від 16 травня 2024 року «Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

Ці документи посилюють вимоги та уточнюють процедури ведення персонального військового обліку громадян на підприємствах, в установах та організаціях. У них деталізуються обовʼязки керівництва підприємств, установ та організацій щодо організації військового обліку серед своїх працівників. А також встановлюються чіткі вимоги до процедури формування, актуалізації та зберігання облікових відомостей. 

Також визначено коло осіб, відповідальних за цю ділянку роботи, та персональну відповідальність керівників за неналежне виконання вимог законодавства.

Які ж нові норми запроваджено щодо ведення військового обліку на рівні окремих юридичних осіб з метою підвищення обороноздатності держави.

Повноваження підприємств щодо оповіщення військовозобов’язаних призовників

Вісім кроків для компаній.

1. Видати наказ про проведення оповіщення резервістів та військовозобовʼязаних після отримання відповідного розпорядження від керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) або голови районної державної адміністрації (військової адміністрації). 

У наказі мають бути зазначені:

  • підстава та мета його видання;
  • перелік осіб, які підлягають оповіщенню;
  • дата, час та місце їх прибуття до ТЦК;
  • способи доставлення до ТЦК;
  • відповідальні особи за здійснення оповіщення;
  • порядок здійснення контролю за оповіщенням та прибуттям військовозобовʼязаних;
  • інші питання.

2. Організувати оповіщення працівників, вручивши їм повістки під особистий підпис у робочий час через відповідальних осіб.

3. Забезпечити інформаційне забезпечення призову резервістів та військовозобовʼязаних на військову службу під час мобілізації на підприємстві (в установі, організації).

4. Повідомити ТЦК про результати оповіщення та виконання резервістами та військовозобовʼязаними вимог законодавства у триденний строк.

5. Забезпечити прибуття резервістів та військовозобовʼязаних до пунктів збору ТЦК або військових частин шляхом їх перевезення та, у разі потреби, звільнення від виконання обовʼязків з урахуванням часу, необхідного для прибуття до ТЦК та зворотного шляху.

6. Невідкладно інформувати відповідний ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток, та працівників, які написали заяви про звільнення.

7. Видати накази про призначення осіб до складу груп оповіщення на підставі розпорядження голови районної державної адміністрації (військової адміністрації) або керівника ТЦК та забезпечити їх участь у заходах оповіщення.

8. Організувати роботу штабів оповіщення резервістів та військовозобовʼязаних, якщо такі штаби утворюються на базі підприємства, установи або організації.

Особливості залучення до оповіщення

Працівники підприємств, установ та організацій можуть бути залучені до складу груп оповіщення, які здійснюватимуть оповіщення резервістів та військовозобовʼязаних за місцем їх роботи або навчання. 

Для цього керівники ТЦК видають відповідні накази, якими визначаються юридичні особи, працівники яких підлягають оповіщенню.

Особливість вручення повісток

Представники підприємств, установ, організацій та закладів освіти також наділені правом вручати повістки про виклик до ТЦК на території відповідних юридичних осіб та місць виконання працівниками робіт (обовʼязків). 

Для цього керівники юридичних осіб видають накази про призначення відповідних осіб, уповноважених вручати повістки, на підставі яких голова районної державної адміністрації (військової адміністрації) видає їм посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки.

Оформлення відстрочки на підприємстві

Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобовʼязані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації заброньованим військовозобовʼязаним працівникам у відповідному ТЦК. 

Для цього керівник юридичної особи подає до ТЦК клопотання щодо оформлення відстрочки та витяг із наказу Міністерства економіки України про бронювання відповідних військовозобовʼязаних. 

Комісія ТЦК розглядає ці документи протягом семи днів з дати надходження та ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформлюється протоколом, а заявнику повідомляється не пізніше наступного дня після його ухвалення. 

Якщо рішення позитивне, військовозобовʼязаному видається довідка із зазначенням строку відстрочки.

Особливість введення зміненого військового обліку на підприємстві

Постановою №563 уточнено, що взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях – підлягають громадяни України з-поміж призовників, військовозобовʼязаних та резервістів.

Щороку до 25 січня (станом на 1 січня) списки персонального військового обліку та відомості оперативного обліку підписуються керівником юридичної особи та особою, відповідальною за ведення військового обліку, і реєструються в установленому порядку в службі діловодства.

У разі отримання розпоряджень ТЦК, органів Служби безпеки України чи відповідних підрозділів розвідувальних органів щодо оповіщення призовників, військовозобовʼязаних та резервістів про їх виклик керівник юридичної особи видає наказ (розпорядження) про оповіщення таких осіб. Цей наказ доводиться до відома призовників.

Адміністративна відповідальність для підприємства у разі порушення правил введення військового обліку

Керівники підприємств, установ та організацій зобовʼязані невідкладно інформувати територіальні центри комплектування про працівників, які ухиляються від отримання повісток або звільняються. 

За ухилення від виконання законних вимог посадових осіб ТЦК може настати адміністративна відповідальність. Вона передбачена статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Полягає у порушенні законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період. Тягне за собою накладення штрафу на громадян – від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 грн до 25 500 грн), та на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від 2000 до 3500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 000 грн до 59 500 грн).

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні