Категорія
Новини
Дата

«Дія.City» та індустріальні парки. Кабмін планує переглянути проєкти зі створення бізнес-стимулів

Кабмін планує переглянути проєкти зі створення бізнес-стимулів за рахунок пільг для податку на прибуток підприємств. Це передбачає Національна стратегія доходів до 2030 року (НСД), яку Кабінет Міністрів ухвалив 27 грудня. НСД – це детальний план, що описує основні напрями, де Україна буде нарощувати здатність жити за рахунок внутрішніх ресурсів, йдеться у статті Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зараз в Україні діє два таких режими: «Дія.City» та індустріальні парки. Ще два – «Інвест-няня» та «Спеціальні умови для підприємств у шахтарських регіонах» – не запрацювали через війну. Уряд має сумніви в їхній ефективності.
  • «Наявність подібних стимулів має бути одним із вирішальних факторів, які впливають на рішення інвесторів щодо здійснення інвестицій, інакше це вважатиметься надлишковим і буде призводити лише до зменшення бюджетних надходжень», – йдеться в стратегії.
  • Можлива альтернатива – визначити перелік критично важливих активів (наприклад, машини та обладнання), до яких можуть застосовуватися правила миттєвої амортизації. Йдеться про формулу розрахунку прибутку, за якої підприємство може одразу ж (а не поступово) враховувати вартість капітальних витрат у загальних витратах звітного періоду.
  • «Повна амортизація вигідна всім платникам податків незалежно від розміру, тому що вона надається стосовно конкретних активів і не залежить від суб’єктивних факторів, таких як попередні умови відбору інвесторів, які мають право на преференцію», – зазначається у НДС.
  • Загалом уряд планує утримуватися від запровадження вузько спрямованих та дорогих інвестиційних податкових пільг у короткостроковій перспективі, однак далі не виключає цільових податкових субсидій у сферах із чітко визначеними «позитивними зовнішніми факторами (R&D, «зелений» перехід тощо).
  • Втім, так чи інакше Кабмін орієнтуватиметься на використання верхнього ліміту, обмеживши пільгу певним відсотком від загальних податкових зобов’язань платника податків, щоб ефективні ставки складали не менше 15%.

Контекст

Ухвалення стратегії до кінця року було однією з вимог МВФ для наступного перегляду діючої програми фінансування. «Важливим є поступове нарощування внутрішніх джерел доходів», – сказав на брифінгу 12 грудня голова місії Фонду в Україні Гевін Грей.

В першу чергу йдеться про модернізацію та підвищення спроможності податкової та митної служби та зміни їхнього ставлення до бізнесу, розповів під час ефіру Business Breakfast від Forbes 27 грудня міністр фінансів Сергій Марченко. «Це про доступність і розуміння того, що бізнес – це не дійна корова», – зазначив він.

Стратегія, викладена на 150 сторінках, описує не лише адміністрування, а й зміни підходів до стягнення конкретних видів податків: від спрощеної системи оподаткування та спеціальних режимів як-от «Дія.City» до пільг за ПДВ та ренти за користування радіочастотами стільникового звʼязку. Також, зокрема, йдеться про надання правоохоронної функції Митниці після ухвалення закону про криміналізацію контрабанди.

Що саме держава планує змінювати у податковій та митній сфері у найближчі сім років, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні