Категорія
Новини
Дата

Виконання бюджету, стратегія доходів та закон про САП. МВФ назвав оновлені вимоги до України

Щоб отримати наступний транш у рамках програми фінансування від МВФ, Україна повинна до кінця 2023 року розробити Національну стратегію доходів. Також Фонд прорецензує нещодавно ухвалений закон про Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру і проаналізує виконання дердбюджету й основні макропоказники поточного року. Про це на брифінгу 11 грудня, приисвяченому другому перегляду програми МВФ, заявив голова місії Фонду в Україні Гевін Грей.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти:

  • «До третього перегляду, який ми плануємо провести навесні, ми оцінимо економічні результати української влади на кінець грудня, – сказав Грей. – Зокрема йдеться про виконання бюджету та міжнародні резерви».
  • Він уточнив, що МВФ оцінюватиме виконання й вже зроблених реформ, які були необхідними для поточного перегляду. «Ми детально проаналізуємо закон про Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, щоб побачити, чи він відповідає структурному бенчмарку», – зазначив Грей.
  • Відповідаючи на питання про очікування Фонду від Нацстратегії доходів, очільник місії повідомив, що мова йде про комплексний план зміцнення податкових надходжень в Україні. «Стратегія включатиме заходи у сфері податкової політики, податкового та митного адміністрування, – сказав Грей. – Важливим є поступове нарощування внутрішніх джерел доходів».
  • Грей додав, що Нацстратегія доходів буде «живим» документом і з часом може змінюватися відповідно до умов та потреб України.

Контекст

11 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду погодила другий перегляд програми розширеного фінансування (EFF) для України. Це означає майже $900 млн прямого бюджетного фінансування.

 Чотирирічну програму розширеного фінансування України (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд МВФ затвердив у березні. Програма входить до загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. 

Та наприкінці 2023 року Україна постала перед ризиком неотримання частини допомоги з цього пакета. Зокрема, політичні суперечки у США гальмують виділення $11 млрд допомоги у 2024-му. Ненадходження американських грошей, які закладені в програму з МВФ, може поставити під сумнів і всю програму з Фондом, зазначали українські посадовці.

Досі Україна переважно вчасно виконує зобовʼязання перед МВФ. Серед останніх умов, що виконала Україна – повернення податкових перевірокзатвердження складу наглядової ради Оператора ГТС та затвердження довічного статусу політично значущої особи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні