Категорія
Новини
Дата

Допомагає експорту російського СПГ. Бельгійську Fluxys внесли до переліку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло бельгійського незалежного оператора газової системи Fluxys до переліку міжнародних спонсорів війни, йдеться у повідомленні НАЗК. Рішення ухвалили через те, що компанія сприяє експорту російського скрапленого природного газу (СПГ).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними НАЗК, Fluxys надає потужності для зберігання та перевалки російського скрапленого газу «Ямал СПГ» на своєму терміналі в Зебрюгге. 
  • Своєю чергою мажоритарна частка «Ямал СПГ» належить російській газовій компанії «Новатек», яка безпосередньо причетна до фінансування військової агресії та воєнних злочинів в Україні. 
  • Fluxys та її акціонери отримували прибуток, сприяючи експорту російського СПГ на ринки Азії, Південної Америки та Близького Сходу, особливо взимку 2021-2022 років, що загострювало європейську енергетичну кризу та збільшувало прибутки для «Новатек», відповідно до аналізу Міжнародного інституту енергетичної економіки та фінансового аналізу (IEEFA) у 2022 році. 

Контекст

Основними акціонерами Fluxys є бельгійські муніципалітети (77,41%) і федеральний уряд Бельгії (3,44%). Після вторгнення РФ в Україну, Fluxys продовжувала співпрацю з «Ямал СПГ» та «Новатек» протягом 2022 року та у 2023 році, повідомили у НАЗК 

За оцінками міжнародних експертів, Росія очікує отримати до €800 млн податкових надходжень експорту, що можливий завдяки перевалці СПГ у Зебрюгге у 2023 році. Лише 7% цього газу прямує на ринки ЄС. Fluxys отримує за цю послугу €50 млн на рік за довгостроковим контрактом, підписаним у 2015 році.

Наразі ЄС не запровадив ембарго на російський СПГ. Європейські трейдери не відчувають себе зобовʼязаними обмежувати свою купівлю в Росії. За даними Financial Times, понад одна пʼята всього російського скрапленого природного газу (СПГ), що надходить до Європи, переправляється в інші частини світу. Це збільшує доходи Москви, попри зусилля ЄС їх обмежити.

Перевалка російського СПГ заборонена у Великій Британії та Нідерландах, але російський газ зазвичай «перекачують» між танкерами в Бельгії, Франції та Іспанії, а потім експортують до інших країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні