Категорія
Новини
Дата

Через порти ЄС продається понад 20% російського скрапленого газу – Financial Times

Понад одна пʼята всього російського скрапленого природного газу (СПГ), що надходить до Європи, переправляється в інші частини світу. Це збільшує доходи Москви, попри зусилля ЄС їх обмежити, пише Financial Times

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Перевалка російського СПГ заборонена у Великій Британії та Нідерландах, але російський газ зазвичай «перекачують» між танкерами в Бельгії, Франції та Іспанії, а потім експортують до інших країн, зазначає видання.
  • Перевалка зазвичай відбувається між російськими танкерами льодового класу, що курсують між Ямалом і Північно-Західною Європою, і звичайними СПГ-танкерами, які потім вирушають до інших портів, пише FT.
  • За даними видання, порти Бельгії, Іспанії та Франції «досі отримують значні обсяги газу» з «Ямала СПГ». Зокрема, порти Зебрюгге в Бельгії та Монтуар-де-Бретань у Франції отримали у 2023 році найбільше російського СПГ із усіх портів ЄС.
  • Дані Інституту енергетики та фінансового аналізу свідчать, що із 17,8 млрд куб. м російського СПГ, що надійшов до ЄС з січня по вересень 2023 року, 21% був перевантажений на судна, які прямували до країн, що не входять до ЄС. Серед них – Бангладеш, Китай та Японія.

Контекст

Наразі ЄС не запровадив ембарго на російський СПГ. Європейські трейдери не відчувають себе зобовʼязаними обмежувати свою купівлю в Росії.

За даними Центра досліджень у галузі енергетики та чистого повітря (CREA), з моменту початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні і станом на середину літа 2023 року виручка Москви від продажу енергоносіїв по всьому світу склала €413 млрд, з яких €277 млрд – від продажу нафти, €101 млрд – газу та €35 млрд – вугілля. 

З них ЄС заплатив країні-агресорці €162 млрд: €95 млрд за нафту, €64 млрд за газ та €3 млрд за вугілля.

Наприкінці червня Німеччина підписала довгострокову угоду про імпорт скрапленого природного газу зі США, оскільки Берлін намагається замінити російські енергоносії.

Експорт СПГ із США до Європи різко зріс минулого року з поглибленням енергетичної кризи та зростанням цін на газ, а постачання понад 40 млн т зменшили нестачу. Додаткові потоки допомогли Європі створити достатні запаси газу.

До енергетичної кризи Німеччина була єдиною великою економікою в Європі, яка не мала потужностей з імпорту СПГ, оскільки була залежна від трубопровідного газу з Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні