ЄС може надати країнам-членам можливість блокувати імпорт російського СПГ без затвердження санкцій /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС може надати країнам-членам можливість блокувати імпорт російського СПГ без затвердження санкцій

Getty Images

Європейський союз прагне надати державам-членам можливість ефективно заборонити російські постачання скрапленого газу без запровадження нових енергетичних санкцій, пише Bloomberg. Міністри енергетики країн блоку зустрінуться у вівторок, 28 березня, у Брюсселі, щоб обговорити це питання.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з документом, з яким ознайомилося агентство Bloomberg, міністри енергетики блоку готові схвалити пропозицію, яка дасть урядам країн-членів можливість тимчасово заборонити російським експортерам заздалегідь резервувати потужності інфраструктури, необхідні для постачання.
  • Хоча окремим урядам, як і раніше, будуть потрібні консультації, у тому числі з іншими країнами ЄС та Європейською комісією, для використання цього механізму, цей інструмент може продовжувати скорочувати потік енергоносіїв із Росії.
  • «Ми не можемо і не повернемося до статус-кво, коли Росія є нашим основним постачальником газу», – заявила комісар ЄС з енергетики Кадрі Сімсон. 
  • За її словами, можливість для країн-членів тимчасово обмежити потужності для газу, зокрема СПГ із Росії та Білорусі, є важливим доповненням. «Нам потрібно захистити нашу безпеку постачання», – додала вона.
  • Очікується, що це схвалення стане частиною ширшої політичної зустрічі міністрів 28 березня у Брюсселі. Регулювання, що пропонується, все ще потребує схвалення Європарламенту, який запропонував свої рішення щодо скорочення імпорту російського газу. Прагнення нових повноважень щодо блокування імпорту для держав-членів очолюють Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва та Польща.
  • Цей крок є частиною відмови ЄС від російського газу після вторгнення до України. У той час як потоки природного газу трубопроводами впали до рекордно низького рівня, постачання СПГ з Москви зросли.

Контекст

У листопаді 2022 року стало відомо, що Європа імпортує рекордну кількість російського СПГ, що свідчить про те, що регіон не позбувся своєї залежності від країни щодо палива, навіть незважаючи на те, що потоки газу трубопроводами практично припинилися.

У 2022 році США наздогнали Катар як найбільшого у світі експортера скрапленого природного газу (СПГ), що стало важливою віхою для швидкого зростання Америки як основного постачальника палива. Водночас Японія випередила Китай і стала найбільшим імпортером СПГ у минулому році.

У листопаді в порту Вільгельмсгафен за рекордно короткий термін завершили будівництво першого плавучого термінала для приймання скрапленого природного газу. Німецькі урядовці впевнені, що він матиме центральне значення для забезпечення енергопостачання цієї зими. Уряд працює над введенням у порти Німеччини пʼяти плавучих терміналів СПГ, кожен потужністю не менше п’яти кубометрів на рік. Вартість плавучих СПГ-терміналів Німеччини зросла втричі – до €9,7 млрд. 

Раніше Німеччина отримувала майже третину своїх постачань природного газу трубопроводом із РФ. Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Єврокомісар Сімсон раніше цього місяця закликала зупинити постачання російського СПГ, заявивши, що компанії не повинні продовжувати довгострокові контракти після закінчення терміну дії поточних. 

Іспанія, найбільший покупець російського СПГ у ЄС цього року, попросила компанії не підписувати нові закупівлі з Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні