Категорія
Новини
Дата

Імпорт російського скрапленого газу до ЄС бʼє рекорди, у лідерах – Бельгія та Іспанія

Країни ЄС збільшили імпорт російського скрапленого газу на 40% протягом семи місяців цього року порівняно з аналогічним періодом 2021-го – до російського вторгнення в Україну. Іспанія та Бельгія посідають друге і третє місця серед найбільших світових покупців СПГ, пише The Financial Times з посиланням на аналіз неурядової міжнародної організації Global Witness.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • ЄС цьогоріч планує імпортувати рекордні обсяги СПГ з Росії, попри те, що блок прагне відмовитися від російського викопного палива до 2027 року, йдеться у матеріалі FT.
  • Видання зазначило, що стрімке зростання імпорту відбувається через низьку базу, оскільки ЄС не імпортував значні обсяги СПГ до війни в Україні через свою залежність від газу з Росії. 
  • Проте, за даними Global Witness, це зростання набагато більше, ніж середньосвітове зростання імпорту російського СПГ, яке становило 6% за цей самий період – ЄС імпортує приблизно на 1,7% більше російського СПГ порівняно з рекордним рівнем минулого року. 
  • За даними Global Witness, вартість СПГ, імпортованого за сім місяців цього року за цінами спотового ринку, становить €5,29 млрд.

Контекст

Бельгія імпортує великі обсяги російського СПГ, оскільки її порт Зебрюгге є одним із небагатьох європейських пунктів перевалки скрапленого газу з танкерів льодового класу, які використовуються на крайній півночі, на регулярні вантажні судна. 

За словами аналітиків, іспанська компанія Naturgy і французька Total також мають безперервні контракти на великі обсяги російського СПГ.

На початку року комісарка ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон закликала країни ЄС та європейські компанії припинити купувати російський СПГ з огляду на запроваджені санкції. 

Міністерка енергетики Іспанії Тереза Рібера також просила іспанських покупців не підписувати нові контракти на російський СПГ, назвавши ситуацію «абсурдною».

Недавнє дослідження Global Witness показало, що Shell і TotalEnergies продовжували торгувати російським СПГ після російського вторгнення в Україну. 

За даними липневого аналізу Global Witness, Total є найбільшим покупцем скрапленого газу, купивши майже 4,2 млн кубометрів російського СПГ з початку року.

Наприкінці червня Німеччина підписала ще одну довгострокову угоду про імпорт скрапленого природного газу зі США, оскільки Берлін намагається замінити російські енергоносії.

Експорт СПГ із США до Європи різко зріс минулого року з поглибленням енергетичної кризи та зростанням цін на газ, а постачання понад 40 млн т зменшили нестачу. Додаткові потоки допомогли Європі створити достатні запаси газу.

До енергетичної кризи Німеччина була єдиною великою економікою в Європі, яка не мала потужностей з імпорту СПГ, оскільки була залежна від трубопровідного газу з Росії.

Але за останні 18 місяців Німеччина прискорила будівництво низки плавучих обʼєктів з імпорту СПГ. За даними Refinitiv, з грудня країна прийняла загалом 2,4 млн т СПГ, причому понад 70% надійшло із США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні