Категорія
Новини
Дата

Кабмін виділив додаткові 5 млрд грн на закупівлю дронів

Уряд вирішив виділити додаткові 5 млрд грн для сил безпеки й оборони, повідомив прем’єрміністр Денис Шмигаль. Кошти будуть спрямовані на закупівлю дронів для захисників на передовій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відповідний проєкт рішення був розроблений Міністерством економіки. За інформацією відомства, для цього будуть використані кошти з резервного фонду держбюджету.
  • Перший віцепремʼєр-міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що загалом на сьогодні вже укладено угод з виробниками БПЛА на суму близько 30 млрд грн, в процесі перебуває підготовка контрактів на суму 14 млрд грн.
  • Вона додала, що уряд продовжить як планове, так і оперативне фінансування закупівель безпілотників.

Контекст

6 лютого стало відомо, що президент Володимир Зеленський доручив Кабміну із залученням Генерального штабу ЗСУ опрацювати питання щодо створення Сил безпілотних систем. Очікується, що це буде окремий рід сил у структурі Збройних сил України.

Того ж місяця Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє державі закуповувати дрони Mavic, Autel та Matrice через Prozorro. 

Mavic, Autel та Matrice – базові дрони на першій лінії, які є «очима» піхоти, каже екскомандир підрозділу 15-ї бригади артрозвідки Олег Берестовий. Масштаби використання таких дронів на фронті – десятки, а то й сотні тисяч, говорить командир добровольчого підрозділу «Хартія» Всеволод Кожемяко

Держава розраховує підвищити конкуренцію серед постачальників і таким чином зменшити вартість трьох популярних на фронті дронів. Відтепер будь-який постачальник цих моделей зможе подати заявку на участь у тендерах у рамках урядового проєкту із закупівлі безпілотників «Армія дронів». Як нововведення змінює правила гри, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Раніше віцепремʼєр Михайло Федоров заявляв, що у 2024-му Україна зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше. Коментуючи заяву президента, який оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що ця цифра є «достатньо реалістичною». У 2023-му держконтракти отримали 58 українських виробників дронів. Загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БПЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні