Категорія
Новини
Дата

Друге мега-злиття за два тижні. Нафтовий гігант Chevron купує конкуруючу Hess за $53 млрд

Найбільша нафтова компанія США Chevron купує конкуруючу корпорацію Hess за $53 млрд, йдеться у повідомленні на сайті Chevron. Компанія розраховує посилити позиції на міжнародній арені й на ринку сланцевої нафти США.

Ключові факти

  • Нафтовий гігант заплатить по $171 за кожну акцію Hess. Акціонери Hess отримають 1,025 акції Chevron за кожен папір Hess. Премія до середньої ціни паперів становила 10,3%. 
  • Вартість угоди оцінюється в $53 млрд, а з урахуванням боргу – $60 млрд. Закрити її компанії розраховують у першій половині 2024 року.

Контекст

Придбання активів Hess у Гайані (Південна Америка), де раніше виявили великі запаси нафти, може значно посилити позиції Chevron на ринку. Видобувані ресурси блоку Stabroek, де Hess разом із китайською CNOOC працювали разом над розвитком буріння, оцінюються у понад 11 млрд барелів нафтового еквівалента.

Блок Stabroek у Гайані є надзвичайним активом із найкращою прибутковістю в галузі та низьким рівнем викидів вуглецю, який, як очікується, забезпечить зростання виробництва протягом наступного десятиліття, зазначається у пресрелізі. 

Chevron розраховує, що активи Hess додадуть компанії ще одну лідируючу позицію у сланцевій промисловості США та зміцнять внутрішню енергетичну безпеку.

10 жовтня стало відомо, що ще один нафтовий гігант – ExxonMobil – погодився купити Pioneer Natural Resources за $59,5 млрд. Це поглинання робить Exxon домінуючим добувачем у найбільшому нафтовидобувному басейні в США. Як зазначало видання Financial Times, ця угода має спровокувати хвилю консолідації у галузі сланцевої нафти США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні