Росія та Саудівська Аравія виграли від скорочення видобутку нафти – WSJ
Категорія
Новини
Дата

Росія та Саудівська Аравія виграли від скорочення видобутку нафти – WSJ

Нафта марки Brent подорожчала до $100 за барель після того, як дві країни ОПЕК+ зробили ризикований вибір скорочення видобутку, пише The Wall Street Journal. Саудівська Аравія та Росія за останні місяці заробили мільярди доларів додаткових доходів від нафти, незважаючи на те, що видобули менше барелів після того, як скорочення видобутку призвело до різкого зростання цін на нафту.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За розрахунками консалтингової компанії Energy Aspects зростання цін більш ніж компенсує скорочення обсягів продажів.
  • Приплив коштів допомагає Саудівській Аравії фінансувати вартісні внутрішні проєкти та продовжувати засновану на інвестиціях кампанію закордонного впливу. Додаткові кошти також гарантують, що президент Росії Володимир Путін зможе продовжувати війну в Україні.
  • Доходи від нафти в Саудівській Аравії цього кварталу, ймовірно, зростуть майже на $30 млн на день порівняно з періодом з квітня по червень, або збільшаться приблизно на 5,7%, як показує аналіз Energy Aspects. За весь тримісячний період це становитиме близько $2,6 млрд. Дані свідчать, що прибутки від нафти в Росії, ймовірно, зростуть приблизно на $2,8 млрд.
  • На думку деяких спостерігачів за ринком, ці успіхи можуть спонукати обʼєднання розглянути можливість ще більшого обмеження глобального постачання. 

Контекст

У жовтні минулого року члени ОПЕК+ заявили, що скоротять видобуток на 2 млн барелів на день, що стане найбільшим скороченням з початку пандемії. У травні невелика група, яку очолює Саудівська Аравія, оголосила про друге скорочення видобутку більш ніж на 1 млн барелів на день. У липні королівство додало ще одне скорочення видобутку на 1 млн барелів на день. Потім 5 вересня Саудівська Аравія та Росія заявили, що планують продовжити скорочення до кінця року.

Світовий еталонний сорт нафти марки Brent цього кварталу подорожчав на 25% і в останні дні торгувався на рівні $95 за барель, хоча останнім часом ціна трохи знизилася. Найактивніший контракт у середу закрився на рівні $94,36.

У ОПЕК+ прогнозують глобальний дефіцит у 3,3 млн барелів на день у четвертому кварталі, і багато нафтових аналітиків тепер очікують, що еталонна нафта марки Brent незабаром перевищить $100 за барель.

Росія витрачає великі кошти на ведення війни в Україні. За даними Oxford Economics, у першому кварталі цього року витрати підскочили на 35%, збільшившись приблизно на $20,7 млрд порівняно з роком раніше. 

Найпопулярніший сорт нафти в Росії, відомий як Urals, останніми днями торгувався понад $75 за барель. Це вище за середній показник за другий квартал у $56, про який повідомив центральний банк Росії, і вище за стелю в $60, встановлену «Великою сімкою» розвинених країн для обмеження доходів Росії від нафти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні