Категорія
Новини
Дата

ExxonMobil купує конкурента Pioneer за $60 млрд 

ExxonMobil купує конкурента Pioneer за $60 млрд  /Getty Images

Getty Images

Найбільша західна нафтова компанія ExxonMobil погодилася купити Pioneer Natural Resources за $59,5 млрд, що має спровокувати хвилю консолідації у галузі сланцевої нафти США, пише Financial Times.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія заявила в середу, що уклала угоду щодо придбання всіх акцій Pioneer, яка оцінює їх у $253 за акцію. 
  • Ця угода дає Exxon домінуюче становище в Пермському басейні, великому родовищі в західному Техасі та Нью-Мексико.
  • «Обʼєднані можливості наших двох компаній забезпечать довгострокове створення вартості, що значно перевищує те, що кожна компанія здатна зробити окремо», – сказав очільник Exxon Даррен Вудс.
  • Хʼюстонська компанія Exxon знаходиться у пошуках придбань після того, як за останній рік накопичила значну суму грошей. Вторгнення Росії в Україну призвело до різкого зростання цін на нафту, внаслідок чого прибуток Exxon досяг рекордного рівня.
  • Аналітики очікують, що угода ознаменує консолідацію все ще фрагментованої сланцевої галузі США, яка за останнє десятиліття переживала цикли буму та спаду.
  • Виступаючи перед оголошенням про угоду, Ендрю Діттмар, аналітик консалтингової компанії Enverus, заявив, що угода є «значною перемогою» для Exxon і «розумним завершенням» для Pioneer.
  • За даними RBC Capital Markets, Pioneer є провідним оператором на Пермському родовищі і в результаті угоди 15% видобутку в басейні перейдуть під контроль Exxon.

Контекст

Рішення Exxon про купівлю Pioneer, навіть після придбання компанії Denbury, оператора трубопроводу CO2, сигналізує про те, що компанія, як і раніше, планує насамперед спиратися на свій традиційний нафтогазовий бізнес протягом десятиліть.

І Exxon, і Pioneer повідомили про рекордний прибуток у 2022 році – $56 млрд і $8 млрд відповідно – після того, як повномасштабне вторгнення Росії в Україну призвело до різкого зростання цін на нафту і газ.

Придбання компанії Pioneer із ринковою капіталізацією близько $50 млрд стане найбільшою угодою Exxon із моменту її злиття з Mobil у 1999 році. Це дасть Exxon домінуюче становище в Західному Техасі та Нью-Мексико. Цей регіон, за словами нафтового гіганта, є невідʼємною частиною його планів зростання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні