Категорія
Новини
Дата

ДТЕК виграла у Росії суд в Гаазі щодо захоплених РФ кримських активів на $267 млн

Міжнародний арбітражний суд в Гаазі ухвалив рішення на користь ДТЕК Ріната Ахметова у справі про захоплення Росією у 2014-му «ДТЕК Крименерго». Про це повідомила пресслужба ДТЕК.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Міжнародний арбітражний суд в Гаазі повністю задовільнив позов компанії ДТЕК проти Російської Федерації.
  • Арбітраж присудив Росії компенсувати ДТЕК $267 млн. Сума включає проценти та судові витрати на дату рішення. Нарахування процентів триватиме аж до моменту повної сплати всієї суми збитків, зазначила пресслужба ДТЕК. Раніше ДТЕК оцінював вартість кримських активів у $500 млн.
  • «Рішення Міжнародного арбітражного суду свідчить, що світова система правосуддя стоїть на стороні правди і справедливості», – сказав акціонер ДТЕК Рінат Ахметов. Він запевнив, що зробить все, щоб Росія була під постійним тиском, у тому числі юридичним.
  • ДТЕК планує невідкладно ініціювати процес визнання та допуску до виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи Росії, повідомила пресслужба ДТЕК.

Контекст

«ДТЕК Крименерго» був найбільшим постачальником електроенергії Криму й забезпечував понад 80% постачання електроенергії на території Кримського півострова, за даними ДТЕК.

У 2018 році ДТЕК подав позов до арбітражного суду в Гаазі щодо енергетичних активів в анексованому Криму, а у 2022-му – до ЄСПЛ із переліком активів, знищених чи захоплених після повномасштабного вторгнення Росії.

Станом на початок 2023 року війна коштувала Ахметову стільки ж, скільки іншим учасникам першої десятки списку Forbes, разом узятим, – $9,3 млрд. На початку лютого Forbes оцінив статки Ахметова в $13,7 млрд, нині – $4,4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні