Категорія
Новини
Дата

Ахметов подав позов до ЄСПЛ на Росію з вимогою компенсації збитків

Засновник і акціонер групи System Capital Management (SCM) Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти РФ щодо компенсації за порушення його прав власності під час вторгнення Росії. Про це йдеться на сайті SCM.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ахметов подав позов про вжиття термінових заходів, що запобігатимуть подальшій блокаді, мародерству, перенаправленню потоків і знищенню з боку Росії зернових і сталі, виготовленої підприємствами SCM. При цьому він просить суд надати справі пріоритетного статусу.
  • За порушення прав власності Ахметов вимагає від РФ відшкодування збитків. Точну суму збитків поки що складно визначити через бойові дії, зазначається у пресрелізі. Передбачається, що Росія має виплатити Ахметову мільярди доларів.
  • «Мною – за допомогою найкращих українських і американських юристів – подано скаргу до Європейського суду з прав людини про відшкодування збитків. Цей позов – одна з перших міжнародних юридичних дій проти Росії, мета якої – зупинити злочинну діяльність російського агресора, знищення української економіки й розкрадання українських активів», – цитується Ахметов.
  • Інтереси Ахметова представляє Джонатан Гімблетт, партнер міжнародної юридичної фірми Covington & Burling LLP. Його представником у суді виступає Барт ван Ворен із брюссельського офісу фірми Covington, консультації надають Марні Чік, Джонатан Гімблетт і Ніхіл Гор.

Контекст

Російські війська можуть використати шість комерційних суден, які стояли в портовому місті Маріуполі на початку вторгнення РФ, аби вивезти металургійну продукцію, повідомляла раніше пресслужба Групи «Метінвест».

Як писали раніше «Схеми», супутник зафіксував рух вантажних суден у порту Маріуполя. Знімки свідчать, що ці кораблі перемістилися до причалів, де, за даними Маріупольської міськради, зазвичай відвантажують продукцію.

У коментарі виданню «Економічна правда» директор ДП «Маріупольський торговельний порт» Ігор Барський повідомляв, що на території підприємства залишається приблизно 200 000 т металу та чавуну вартістю понад $170 млн. На уточнення «Схем» Барський зазначив, що переважна кількість металу належить компанії «Метінвест» Ріната Ахметова.

Перший номер рейтингу найбагатших українців, Рінат Ахметов втратив через війну $4,6 млрд, пише Forbes з посиланням на власні розрахунки щодо втрачених, зруйнованих або пошкоджених активів підприємців під час повномасштабної російської агресії.

Рінат Ахметов втратив у Маріуполі 2/3 металургійного бізнесу. Ступінь пошкоджень ММК ім. Ілліча і «Азовсталі», які виробляли 90% сталі Групи, невідома, проте «Метінвест» вже заявив про плани відновлення виробництва після визволення Маріуполя від російських загарбників. Через обстріли компанія зупинила найбільше в Європі коксохімічне виробництво – Авдіївський КХЗ. Ступінь пошкоджень також невідомий.  

Найбільша втрата в енергетичному бізнесі – Луганська ТЕС в окупованому місті Щастя, адже вона забезпечувала майже 10% потужності «ДТЕК-Енерго». «Зелені» втрати – понад половина потужностей у відновлювальній енергетиці: Ботієвська, Приморська, Орлівська ВЕС і Трифонівська СЕС захоплені. 

Понад 80% земельного банку втратив агрохолдинг Ахметова HarvEast: 90 000 га у Донецькій області знаходяться під окупацією, а 12 000 га у Київській області потребують обстеження й розмінування.

В інтервʼю італійському телеканалу RAI Ахметов заявив про втрату активів із довоєнною капіталізацією понад $20 млрд. Він має намір через суд відшкодувати збитки, завдані російською військовою агресією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні