Лінії електропередачі /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Україна заробила на експорті електрики в 50 разів менше, ніж торік. Найбільший прибуток – у компаній Ахметова, але це навіть не $1 млн. Чому так вийшло

Україна у вересні експортувала рекордний обсяг електрики за весь 2023 рік Фото Shutterstock

За дев’ять місяців 2023-го Україна продала електрики у Європу на понад 176 млн грн, або в 50 разів менше, ніж торік. У чому проблема та хто заробив найбільше

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Попри наближення холодів, в Україні профіцит електроенергії. У вересні Україна експортувала рекордні в цьому році обсяги електрики – 111,1 ГВт·год. Це у понад 500 разів більше, ніж у серпні, але учетверо менше за вересень 2022-го, свідчать дані EnergyMap

Найбільші експортери за дев’ять місяців 2023-го – дві компанії з групи ДТЕК Ріната Ахметова – «ДТЕК Західенерго» та «Д.Трейдінг», а також державна «Укргідроенерго», за даними ExPro Consulting.

«Д.Трейдінг» станом на жовтень експортувала 56,6 ГВт⋅год, або 20% всього експорту. «Експортуємо лише в окремі години, – каже Дмитро Маляр, гендиректор «Д.Трейдінг». – У цьому році вирішили зосередитися на бізнесі всередині України». Дані про обсяги експорту «Укргідроенерго» засекречені через війну, пояснила пресслужба держкомпанії.

У 2022-му найбільше експортували «ДТЕК Західенерго», державний енерготрейдер ЕКУ та «Ле Трейдінг Україна» (нині – Unimex Trading), за даними ExPro Consulting. Держкомпанія ЕКУ не відповіла на запитання Forbes, чому припинила експортувати. 

Обсяги експорту електрики до Європи у 2022–2023 роках

Обсяги експорту електрики до Європи у 2022–2023 роках

Найбільше від експорту у 2023-му отримала державна компанія «Гарантований покупець». Влітку 2022-го уряд постановив, що трейдери мають віддавати 80% прибутку від експорту «Гарпоку», який направлятиме ці кошти на компенсацію низьких тарифів для населення. 

«Гарпок» отримав завдяки експорту електроенергії 122,5 млн грн, у 23 рази менше, ніж торік. Трейдери розділили між собою близько 30,6 млн грн. «Укренерго» як продавець доступу до міждержавних електромереж цьогоріч заробила 23,12 млн грн, у 260 разів менше, ніж за минулий рік. 

Торік Україна заробила на експорті близько 9,51 млрд грн, або у понад 50 разів більше, ніж цьогоріч – понад 176 млн грн, за підрахунками Forbes на основі даних «Укренерго» і «Гарантованого покупця». При цьому 40% цьогорічного експорту Україна продала у вересні. У жовтні експорт продовжується, хоч і менше, ніж місяцем раніше – 27,4 ГВт·год за 13 днів. Весною 2023-го трейдери та Міненерго оцінювали, що у цьому році Україна може заробляти на експорті електрики $30–70 млн на місяць, або 1–2,5 млрд грн. 

Чому Україна не змогла заробити на експорті електроенергії та чого очікувати у 2023-му?  

Головні причини: 

  • Запорізька АЕС, яка раніше виробляла близько чверті електроенергії в Україні, зупинилася 11 вересня 2022 року. Відтоді в Україні періодичний дефіцит електроенергії, каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики.
  • У 2023-му Україна могла експортувати лише у Молдову та Польщу, з кінця літа – у Словаччину, а у 2022 році левову частку грошей приніс експорт у Словаччину та Румунію. Україна має перейти на європейські правила проведення експортних аукціонів, щоб розблокувати поставки в Румунію. 
  • Міненерго відкрило експорт електрики 7 квітня 2023-го, хоча енергосистема мала резерв потужності з 12 лютого. «В ОП були застереження, бо досі можливі відключення споживачів через руйнування мереж», – казав навесні Forbes співрозмовник в уряді.
  • Європа диверсифікувала поставки газу, тому цьогоріч ціни на електрику майже зрівнялись з українськими. Торік в окремі години ціна МВт·год у Словаччині сягала €400, зараз – €138. В Україні торік електрика коштувала $89/МВт·год, зараз – €102. Це робить експорт менш вигідним для українських трейдерів.

Україна продовжить експортувати мінімальні обсяги електрики протягом жовтня і частково – у листопаді, за прогнозом Ігоря Талана, комерційного директора Unimex Trading. Україна планує запровадити європейські правила міждержавних аукціонів до кінця року, каже Юрій Бойко, член наглядової ради «Укренерго». Це має розблокувати експорт принаймні до Румунії, додає він.

Проте суттєво обсяги експорту навряд чи зростуть. «Деокупація Запорізької АЕС – єдине, що посилило б експорт», – каже Харченко.

Як Україна експортувала електрику у 2022-му

Україна приєдналася до обʼєднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E 16 березня 2022-го, на рік раніше запланованого, через війну. Завдяки цьому у 2022-му Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом липня-жовтня. Тоді ціна електроенергії в Словаччині та Румунії була на рівні $400/МВт·год, в Україні – $89/МВт·год.

Рекордні ціни на електроенергію у Європі в 2022-му були викликані енергетичною кризою, спровокованою Росією, в результаті якої скоротилися до мінімуму поставки газу – основного ресурсу для виробництва електроенергії в ЄС.

Різниця у цінах в Україні та Європі на 300–400% обіцяла велику маржу, експортери боролися за доступ до міждержавних електромереж. Державна «Укренерго», яка продавала право доступу на щоденних аукціонах, заробила понад 6 млрд грн за 2022 рік.

Кабмін 7 липня постановив, що експортери мають перераховувати 80% доходу від експорту електроенергії «Гарантованому покупцю». Так «Гарпок» отримав 2,8 млрд грн у 2022 році.

Вигідна експортна кампанія 2022 року завершилась 10 жовтня через масовані обстріли енергоінфраструктури. За місяць до того, 11 вересня, Запорізька АЕС припинила виробляти електрику в об’єднану українську енергомережу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні