Категорія
Новини
Дата

«Дві помилки ЄС». Посол Польщі назвав першопричини кризи на кордоні з Україною

Першопричинами кризи на польсько-українському кордоні стали помилки Європейського Союзу, вважає посол Польщі в Україні Ярослав Гузи. Про це він сказав в інтерв’ю Forbes Ukraine.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • «Дивитись на факти – важливий підхід. Рік, пів року тому були скарги на неконтрольований імпорт з України на польський ринок. Зараз всі знають, що цей імпорт не є значним», – сказав він.
  • Першої помилки припустився ЄС, вважає Гузи. Євросоюз не подумав про наслідки, коли на початку повномасштабної війни приймав рішення про відкриття ринку для українських транспортних послуг та аграрної продукції.
  • Потім з відповіддю запізнився польський уряд, каже посол. В якийсь момент він поїхав до Брюсселя та просив заходів, але Євросоюз не відреагував. Рішення не було понад пів року – і польський уряд пішов на односторонні обмеження аграрного імпорту з України. «Тобто друга помилка ЄС – відсутність реакції. Тоді проблему можна було вирішити дуже легко і не так дорого», – додає він.
  • Роль у кризі зіграла і Росія, каже Гузи. «Багато людей питають, чому ціни на аграрну продукцію в ЄС сильно впали. Бо вони впали на світовому ринку, на який Росія продає зерно за демпінговою ціною», – пояснює він.
  • Україна ж, на думку Гузи, припустилась помилки, коли вступила «у суперечки спочатку між польським урядом та Єврокомісією, а пізніше – між фермерською спільнотою Європи та Єврокомісією».

Контекст:

Прикордонна криза між Польщею та Україною триває понад рік: протести то вщухають, то набирають нових обертів, кордон блокували як польські перевізники, так і фермери.

Наразі кордон блокують польські фермери, їхні актуальні вимоги більше стосуються невдоволення аграрною та «зеленою» політикою ЄС. Деталі загострення ситуації читайте у хронології польсько-української кризи від Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні