Категорія
Новини
Дата

«Дві помилки ЄС». Посол Польщі назвав першопричини кризи на кордоні з Україною

1 хв читання

Першопричинами кризи на польсько-українському кордоні стали помилки Європейського Союзу, вважає посол Польщі в Україні Ярослав Гузи. Про це він сказав в інтерв’ю Forbes Ukraine.

Ключові факти:

  • «Дивитись на факти – важливий підхід. Рік, пів року тому були скарги на неконтрольований імпорт з України на польський ринок. Зараз всі знають, що цей імпорт не є значним», – сказав він.
  • Першої помилки припустився ЄС, вважає Гузи. Євросоюз не подумав про наслідки, коли на початку повномасштабної війни приймав рішення про відкриття ринку для українських транспортних послуг та аграрної продукції.
  • Потім з відповіддю запізнився польський уряд, каже посол. В якийсь момент він поїхав до Брюсселя та просив заходів, але Євросоюз не відреагував. Рішення не було понад пів року – і польський уряд пішов на односторонні обмеження аграрного імпорту з України. «Тобто друга помилка ЄС – відсутність реакції. Тоді проблему можна було вирішити дуже легко і не так дорого», – додає він.
  • Роль у кризі зіграла і Росія, каже Гузи. «Багато людей питають, чому ціни на аграрну продукцію в ЄС сильно впали. Бо вони впали на світовому ринку, на який Росія продає зерно за демпінговою ціною», – пояснює він.
  • Україна ж, на думку Гузи, припустилась помилки, коли вступила «у суперечки спочатку між польським урядом та Єврокомісією, а пізніше – між фермерською спільнотою Європи та Єврокомісією».

Контекст:

Прикордонна криза між Польщею та Україною триває понад рік: протести то вщухають, то набирають нових обертів, кордон блокували як польські перевізники, так і фермери.

Наразі кордон блокують польські фермери, їхні актуальні вимоги більше стосуються невдоволення аграрною та «зеленою» політикою ЄС. Деталі загострення ситуації читайте у хронології польсько-української кризи від Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні