ЄБРР обіцяє подальшу підтримку України та має намір збільшити капітал на €3–5 млрд до кінця року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄБРР обіцяє подальшу підтримку України та має намір збільшити капітал на €3–5 млрд до кінця року

Getty Images

Європейський банк реконструкції та розвитку планує подальшу підтримку України, акціонери розглядають пропозицію про збільшення капіталу ЄБРР на €3–5 млрд, йдеться в релізі банку. Кредитор вже виділив €3 млрд для інвестування в Україну в 2022–2023 роках.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На щорічних зборах ЄБРР в Самарканді в четвер, 18 травня, Рада керуючих визнала, що буде потрібна додаткова підтримка акціонерів для роботи ЄБРР в Україні.
  • Пропозицію щодо обсягу підтримки ЄБРР для України та потенційного збільшення сплаченого капіталу буде передано Раді керуючих для прийняття остаточного рішення до кінця 2023 року.
  • Рада керуючих заявила, що збільшення капіталу на €3–5 млрд уможливить потрібні інвестиції без необхідності систематичного розподілу ризиків донорів у 2024 році та надалі.
  • «Враховуючи масштаби фінансового виклику підтримки України, збільшення сплаченого капіталу є найефективнішою формою підтримки, яку можуть надати акціонери, і ми з нетерпінням чекаємо співпраці з акціонерами, щоб підготувати рішення до кінця року», – сказала президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

Контекст

У разі схвалення збільшення капіталу стане третім випадком, коли акціонери Банку погодяться збільшити його капітальну базу. ЄБРР був заснований у 1991 році з капіталом 10 млрд екю. 

У 1996 році ця сума подвоїлася до 20 млрд екю, а потім ще більше зросла після світової фінансової кризи до €30 млрд в 2010 році.

Минулого року ЄБРР зобов’язався інвестувати €3 млрд в Україну в 2022–2023 роках, підтримуючи реальний сектор економіки.

Нещодавно ЄБРР в своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що п’ятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, в тому числі приватного.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні