Категорія
Новини
Дата

Світовий банк надає ЄБРР до $200 млн гарантій торговельного фінансування, першою цією підтримкою скористається Україна

Багатостороння агенція з інвестиційних гарантій групи Світового банку (MIGA) надасть гарантії торговельного фінансування на суму до $200 млн Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на підтримку торгових операції, які проводяться через державні банки в країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, йдеться у повідомленні MIGA. Україна стане першою країною, яка скористається цією підтримкою.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Гарантії MIGA, які видаватимуться на строк до шести років, сприятимуть розширенню можливостей ЄБРР на окремих ринках за рахунок покриття ризику неплатежів державними банками. 
  • Основним бенефіціаром угоди буде Україна, де первісна гарантія MIGA з ЄБРР буде негайно використана для підтримки торговельного фінансування. 
  • «Партнерство MIGA та ЄБРР сприятиме необхідному торговельному фінансуванню в Україні та інших країнах, які отримують підтримку від MIGA та ЄБРР, у період зростання економічного тиску та підвищених геополітичних ризиків, що впливають на торгівлю, ланцюжки поставок та найважливіший імпорт», – сказав виконавчий віце-президент MIGA Хіроші Матано.
  • Зазначається, що в Україні імпорт, який забезпечується новим партнерством MIGA та ЄБРР, задовольнятиме гуманітарні потреби та допомагатиме підтримувати роботу таких галузей, як сільське господарство, забезпечуючи при цьому життєво важливі імпортні товари, необхідні для виробництва. 
  • Згідно із повідомленням, імпортне паливо та природний газ матимуть важливе значення для виробництва і транспортування електроенергії, що необхідно не тільки населенню загалом, а й для компаній, заводів та ферм.

Контекст

MIGA співпрацює з програмою сприяння розвитку торгівлі ЄБРР, метою якої є допомога міжнародній торгівлі з Центральною та Східною Європою, СНД, а також з регіонами Південного та Східного Середземноморʼя. У межах програми міжнародним комерційним банкам надаються гарантії покриття політичного та комерційного платіжного ризику за операціями, здійснюваними банками-емітентами у країнах операцій ЄБРР.

З лютого 2022 року програма ЄБРР підтримала понад €400 млн у торговельних угодах із критично важливими товарами для української економіки. 

Минулого року MIGA виділило Україні $30 млн на реалізацію пілотного проєкту зі страхування інвестицій. Кабмін налаштований на максимальне сприяння залученню інвестицій і зменшує втручання держави в економіку, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Нещодавно Світовий банк оголосив про новий проєкт вартістю $50 млн, спрямований на ремонт і відновлення транспортної інфраструктури України. Незабаром очікується надходження додаткового фінансування до $535 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні