Відбудова України потребує $250 млрд іноземного капіталу за пʼять років – ЄБРР /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Відбудова України потребує $250 млрд іноземного капіталу за пʼять років – ЄБРР

Getty Images

П’ятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, в тому числі приватного, повідомляє Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) в своєму звіті «Регіональні економічні перспективи».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У ЄБРР зазначили, що швидке відновлення не є нормою і історично більшість економік, які вийшли зі збройного конфлікту, ані відчувають довготриваючого спокійного періоду протягом 25 років після нього, ані відновлюються до довоєнного рівня доходу на душу населення, навіть у довгостроковій перспективі. 
  • Водночас 29% економік справді досягають довоєнного рівня ВВП на душу населення протягом п’яти років. 
  • «Щоб Україна відновилася протягом п’яти років, її економіка мала б зростати на 14% на рік протягом усього цього періоду. Це підвищить середній ВВП до $225 млрд з приблизно $150 млрд у 2022 році в постійних цінах», – сказано у звіті банку.
  • Основною рисою, яка є спільною для періодів стійкого надзвичайно високого економічного зростання, є високе співвідношення інвестицій до ВВП.
  • «У цьому сценарії різницю між необхідним рівнем інвестицій і наявними внутрішніми заощадженнями, ймовірно, потрібно буде покрити за рахунок зовнішнього фінансування (чистий приплив капіталу) у розмірі 20% ВВП або $50 млрд на рік», – йдеться у повідомленні.

Контекст

Минулого року ЄБРР зобов’язався інвестувати €3 млрд в Україну в 2022-2023 роках, підтримуючи реальний сектор економіки.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру. У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Про це пише Bloomberg із посиланням на розрахунки банку на основі збитків, завданих протягом року війни. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022-го було зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків та понад 142 000 приватних садиб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні